1.3.2019 klo 08:56
Uutinen

Yksinyrittäjä palasi äitiyslomalta viiden viikon jälkeen – Silmäproteesin tekijä etsii tapoja laajentaa toimintaansa

Laura Routa on toinen Suomen silmäproteesien valmistajista. Töitä olisi ympäri Suomen, mutta laajentumisen hidasteena on, että yksi ihminen ei voi jakaantua.

Pientä ja tarkkaa työtä, jossa saa tavata asiakkaita. Ne houkuttelivat hammasteknikoksi opiskelevaa Laura Routaa lähtemään silmäproteeseja valmistavaksi yrittäjäksi 22-vuotiaana kuusi vuotta sitten.

– Vapaavalintaisena tarjottu silmäproteesinvalmistuskurssi oli opiskelijoiden keskuudessa hitti, sillä oli hienoa päästä sanomaan, että ’olen tehnyt silmän’. Minä löysin kurssilta oman juttuni. Hammastyössä akryyli lentää. Tykkäsin siitä, että tämä työ on pienemmässä skaalassa, Routa kertoo.

Routa on toinen Suomen silmäproteesien valmistajista. Alan koulutusta ei enää tarjota edes vapaavalintaisen kurssin vertaa, eivätkä valmistajat jaa salaisuuksiaan.

Routa on käynyt Lontoossa jakamassa ja hakemassa lisäoppia. Hän on kehittänyt alalle innovaatioita, kuten kevyen onton proteesin asiakkaiden palautteen ja tarpeiden perusteella.

– Asiakkaat ovat ymmärtäneet, että kehityn ja he ovat auttaneet minua eteenpäin. Minä olen ollut kädet heidän toiveilleen, Routa sanoo.

Asiakkaita tulee sairaanhoitopiirien kautta, kun asiakas on menettänyt silmänsä onnettomuuden seurauksena tai jos oma sokeutunut silmä täytyy jostain syystä peittää. Viidessä vuodessa silmäkuoppa muuttuu sen verran, että proteesi täytyy uusia.

Markkinat ovat sopivat kahdelle toimijalle, mutta töitä on paljon. Yhden proteesin tekemiseen menee kaksi päivää. Routa voi ottaa vastaan 2-3 asiakasta viikossa.

Routa on korvaamaton hyvässä ja pahassa. Vuoden ikäisen tyttären äiti piti synnytyksen jälkeen taukoa viisi viikkoa, kunnes palasi tekemään silmiä leikkauksesta toipuville potilaille.

– Sairastelu ei käy. Loukkasin olkapääni laskettelurinteessä, mutta asiakkaat täytyi hoitaa siitä huolimatta, Routa kertoo.

Seuraavaksi tiedossa on yrityksen laajentaminen, sillä hän on solminut sopimuksen Viron terveydenhoitojärjestelmän kanssa.

– Jos asiat kehittyvät näin, on palkattava ja koulutettava joku. Jonot lyhenisivät, mikä palvelisi kaikkia. Olisi hyvä olla piste pohjoisempanakin, mutta on harmi, että minä en voi jakaantua, Routa sanoo.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi