Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyys

Kaurameijeristi, pelistriimaaja ja räppäri innostavat yrittäjätarinoillaan – ”Keksimme, että yrittäjyys olisi ratkaisu”

Neljä nuorta yrittäjää rohkaisee verkkojulkaisussa tavoittelemaan unelmiaan yrittäjyyden avulla. Kohti unelmia -julkaisussa tarinansa kertovat ammattipelaaja Roosa Puonti, korusuunnittelija Matilda Mannström, tubettaja ja räppäri Luyeye Konssi eli Seksikäs-Suklaa ja kaurameijeristi Marjaana Jukkola.

Suomen Yrittäjien, Demin ja Trendin koostamassa julkaisussa yksi esillä oleva yrittäjä on Marjaana Jukkola MÖ Foodsista.

– Eräänä päivänä meitä ahdisti niin, että unohduimme pitkäksi ajaksi kadulle juttelemaan siitä, mitä voisimme tehdä paitsi ympäristön hyväksi myös omalle tulevaisuudellemme. Keksimme, että yrittäjyys olisi ratkaisu, Jukkola kertoo.

Kaurameijeriä pyörittävä 25-vuotias Marjaana Jukkola ja hänen siskonsa Annamari ovat suomalaisten yrittäjien joukossa vähemmistöä: vain hiukan yli kolmasosa kaikista yrittäjistä on naisia, ja alle 35-vuotiaiden osuus yrittäjistä on vain 15 prosenttia.

Suomen Yrittäjät kannustaa etenkin tyttöjä näkemään yrittäjyyden hyvänä vaihtoehtona.

­– On tärkeää, että naiset ovat mukana kehittämässä uutta ja vaikuttamassa tulevaisuuteen. Yrittäjistä vain kolmasosa on naisia, sanoo Suomen Yrittäjien viestintäjohtaja Taru Jussila.

Jussilan mukaan on tärkeätä, että nuoret ja naiset näkevät yrittäjyyden vaihtoehtona ja mahdollisuutena toteuttaa unelmiaan.

– Näihin lukuihin pitää saada muutosta. Suomi tarvitsee lisää erilaisia yrittäjiä; niin naisia, miehiä kuin maahanmuuttajiakin. Nyt kannustamme erityisesti nuoria naisia yrittäjiksi, Jussila korostaa.

Kaikenlaiset urapolut mahdollisia

Kohti unelmia -julkaisu kertoo erilaisista yrittämisen muodoista ja rohkaisee jokaista nuorta tavoittelemaan unelmiaan.

–  Nuoria ärsyttää, jos esimerkiksi koulu tai vanhemmat ohjaavat heitä niin sanotusti naisten ja miesten aloille. Tällä hetkellä enemmistö yrittäjistä on miehiä. Meille Demissä on tärkeää auttaa tyttöjä näkemään kaikenlaiset urapolut, sanoo Demin päätoimittaja Päivi Lehtomurto.

Mukaan julkaisuun on lähtenyt neljä nuorta yrittäjää: ammattipelaaja, pelimaailmassa Rosie River -nimellä tunnettu Roosa Puonti, 27, korusuunnittelija Matilda Mannström, 25, tubettaja ja räppäri Luyeye Konssi eli Seksikäs-Suklaa, 27 ja MÖ Foodsin perustaja Marjaana Jukkola, 25.

Puonti, Mannström, Konssi ja Jukkola kertovat julkaisussa työstään, tähtihetkistään, tulevaisuuden haaveistaan ja siitä, mitä yrittäjyys on heille mahdollistanut: tehnyt rakkaasta harrastuksesta ammatin, auttanut vaihtamaan uraa, tuonut vapautta ja mahdollisuuden toimia omien arvojen mukaisesti ympäristön parhaaksi – ja ennen kaikkea seurata unelmia.

Yrittäjyys voisi yhdistää unelmat ja todellisuuden

Nuortenlehti Demin ammatinvalintakyselyn mukaan nuoret toivovat tulevaisuuden työnsä olevan hauskaa, vaihtelevaa ja luovaa. Suosikkiammatteja ovat esimerkiksi psykologi, lääkäri, näyttelijä, asianajaja, valokuvaaja ja kahvilan myyjä.

– Luovaa, vaihtelevaa, hauskaa – nuo kolme sanaa sopivat suoraan yrittäjyyteen. Harva silti hoksaa, että yrittäjyys on tapa toteuttaa näitäkin ammattiunelmia, Yrittäjien Taru Jussila sanoo.

Kohti unelmia -esite on luettavissa ja ladattavissa sivulta omaduuniparasduuni.fi .

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Kuvat: Jirina Alanko