Etsi

Yksinyrittäjä

Airbnb synnytti oman yrityksen

Rovaniemeläinen yksinyrittäjä Satu Kangas vuokrasi asuntoaan Airbnb-palvelun kautta. Siitä syntyi sitten idea perustaa oma yritys, joka palvelee Airbnb-vuokraajia.

Satu Kankaan yritys Satukoti Clean & Host & Design hoitaa Airbnb:n ja booking.comin kautta lyhytaikaisesti vuokrattavien huoneistojen siivouksia ja avaintenluovutuksia. Vastaavanlaisia Airbnb-hosting-yrityksiä on syntynyt useita Rovaniemelle ja pääkaupunkiseudulle.

Kangas tekee tarvittaessa myös näiden asuntojen stailauksia ja sisustussuunnittelua sekä kuvaa niitä.

– Hyvin on lähtenyt homma käyntiin. Viime sesongin aikaan minulla oli noin 20 huoneistoa, joista vastasin, Satu Kangas kertoo.

Rovaniemen voisi vaikka nimetä Suomen Airbnb-pääkaupungiksi. Siellä on asukasmäärään suhteutettuna enemmän Airbnb-vuokrakohteita kuin Barcelonassa. Tämän vuoden alussa näitä asuntoja oli noin 900 ja niiden liikevaihto arviolta 10 miljoonaa euroa vuodessa.

– Suurin osa Airbnb-majoittujista on ulkomaalaisia, mutta keväisin ja kesäisin on myös kotimaan matkailijoita, Satu Kangas kuvailee.

– Pyöritän yritystä enimmäkseen yksin, mutta sesonkiaikaan joulun tienoilla jouduin pyytämään perheestä apuvoimia siivoukseen ja avaintenluovutukseen, Satu Kangas toteaa.

Osan huoneistoista hän hoitaa avaimet käteen -periaatteella yhteydenotosta alkaen ja päätyen ”loppusiivoukseen”. Kangas markkinoi osaa asunnoista myös omilla sivuillaan. Jotkut huoneistojen vuokralle tarjoajat taas pyytävät apua tarvittaessa esimerkiksi siivoukseen.

Yrittäjä Kankaan aika ei tule pitkäksi. Viime lokakuussa hän lähti mukaan myös lahjatavaraliikkeeseen, jossa mukana on kaksi muuta yrittäjää. Liikkeellä on tilat Rovaniemen keskustassa.

Jari Lammassaari