Etsi

Startup

Veritestin kehittäjä haluaa ratkaista maailman suurimmat terveysongelmat – katse suunnattu Aasiaan

Terveysteknologiaa kehittävä Nightingale Health ei halua olla vaatimaton. Sloganinsa mukaan yritys ratkaisee maailman suurimmat terveysongelmat eli sydän- ja verisuonisairaudet sekä diabeteksen. – Meillä on riittävän hullut tavoitteet, uskottava teknologia ja hyvä tiimi, toimitusjohtaja ja perustaja Teemu Suna vakuuttaa.

Teemu Suna on vakuuttanut painavalla asialla sijoittajatkin, sillä kerättynä on jo 40 miljoonan rahoitukset muun muassa Euroopan investointipankilta. Strategista yhteistyötä tehdään maailman suurimpiin diagnostiikkayrityksiin kuuluvan PerkinElmerin kanssa.

Nightingale lanseerasi ensimmäisen kuluttajatuotteensa, veritestin, Slushissa joulukuussa, ja vastaanotto oli todella hyvä.

– Oma terveys kiinnostaa. Kahden päivän aikana Aavan hoitajat tekivät testin yli kahdellesadalle.

Verestä tutkitaan erilaisia merkkiaineita, joiden perusteella voidaan ennustaa sydän- ja verisuonisairauksien sekä diabeteksen riskiä. Verikokeessa mitataan muun muassa kolesteroli, insuliiniresistenssi ja kroonisen tulehduksen tila. Tämä tieto yhdistetään Aavan hyvinvointikyselyn tuloksiin.

Sunan mukaan Nightingalen kehittämässä testissä yhdestä näytteestä voidaan tutkia yli 200 merkkiainetta. Isoa osaa näistä ei vielä hyödynnetä terveydenhuollon palveluissa.

– Yleensä lääkäri määrää tutkittavaksi muutamia merkkiaineita. Haluamme tuoda kymmeniä vuosia sitten kehitetyn veritestauksen nykyaikaan.

Suna näkisi mielellään heidän tarjoamansa testin yleistyvän julkisen puolen terveydenhoidossa, mutta realistisesti ajatellen he keskittyvät alkuvaiheessa yksityisiin terveystoimijoihin.

Nightingalen tilat Mannerheimintiellä Tilkan alueella Helsingissä ovat remontoidut ja isot. Tiloissa sijaitsee yrityksen yksi laboratorio, muut ovat Kuopiossa, Bristolissa, Oxfordissa ja seuraavaksi Yhdysvalloissa. Katse on suunnattu myös Aasiaan, jossa pääkohde on Singaporessa.

– Aasiassa on paljon mahdollisuuksia, siellä ollaan valmiita kyseenalaistamaan vanhoja toimintamalleja.

Myös Suomessa olisi Sunan mukaan hyvät mahdollisuudet uudistaa terveydenhuoltoa. Pohjana on esimerkiksi toimiva Kanta-järjestelmä, mutta päätöksenteossa tarvittaisiin lisää rohkeutta. Usein uudistuksia vastustetaan tietosuojan nimissä.

– Tietoa pitäisi osata hyödyntää, sillä sen avulla voidaan tunnistaa sairauksia ja tehdä hoidosta tehokkaampaa ja yksilöllisempää. Jos ei ole tietoa käytössä, voidaan unohtaa koko homma.

Veritesti: ”Näin sinulla menee”

Pääsen tekemään Nightingale Healthin ja Aava Virta -yksikön tarjoaman Virta 360 -palvelun. Siinä yhdistetään verianalyysin ja hyvinvointikyselyn tulokset. Luvassa on ainutlaatuista tietoa elintapamuutosten seuraamiseen.

Mikä on riskini sydän- ja verisuonisairauksiin? Entä diabetekseen? Mitä voin tehdä asialle?

Aineenvaihduntaprofiilini perusteella riskini sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin ja tyypin 2 diabetekseen saattaa olla hieman keskimääräistä korkeampi verrattuna omaan ikäryhmääni, kertovat tulokset.

Tyypillisesti tällaiseen profiiliin liittyy epäihanteellinen kolesterolitasapaino, joka voi johtaa korkeampaan sydänsairauden riskiin yhdistettynä tupakointiin tai korkeaan verenpaineeseen.

Onneksi en tupakoi eikä verenpaine ole koholla. Muuten tulokset olisivat varmasti vielä hälyttävämmät.

Verikokeessa mitattiin kolesterolitasapaino, insuliiniresistenssi, sydän- ja verisuonisairausien ja tyypin 2 diabeteksen riski sekä matala-asteisen eli kroonisen tulehduksen tila.

Palvelu antaa kuvan terveydentilasta kuvallisena, mikä on kyllä hyvä tapa hahmottaa oma tilanne. Kun näkee analyysin ”heikot lenkit” selkeinä graafeina, on helpompi ymmärtää asian tärkeys.

Hyvinvointikyselyn tulokset annetaan myös graafina. ”Näin sinulla menee” näyttää terveysindeksikseni 71 / 100. Parannettavaa siis on terveyden ja ravinnon saralla.

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Kuva: Riikka Kantinkoski