11.6.2019 klo 13:34
Uutinen

”Vastaa aina kyllä, kun kysytään” – Elina Koivumäki ryhtyi yrittäjäksi, kun perinteinen juristiura alkoi tuntua kahleelta

Elina Koivumäen menestyksekäs yrittäjäura on ennakkoluulottomuuden tulosta.

Yrittäjän polku ei välttämättä ole suora ja kuopaton. Yrittäjän uran käänteet voivat olla hyvinkin yllätyksellisiä, mutta Elina Koivumäen polku on hengästyttävää kuultavaa. Hän puhui Yrittäjäristeilyllä muun muassa tavoitteista ja niiden saavuttamisesta.

– Ovatko kyseessä unelmat vai tavoitteet? Tavoitteet saavutetaan, joten niissä on ero, Koivumäki huomauttaa.

Koivumäen tarinassa jo lähtöasetelmat ovat kiinnostavat: Hän on lähtöisin äärivasemmistolaisesta perheestä, missä Leninin kuvat roikkuivat seinillä ja kesät kuluivat pioneerileirillä. Kun tytär haki ja pääsi oikeustieteelliseen, isä oli niin pettynyt, ettei edes tuoreeltaan onnitellut tytärtään. Sittemmin mieli on muuttunut.

Koivumäen ura juristina lähti liikkeelle nopeasti, ja ensimmäisen osakkuuden lakitoimistossa hän sai 26-vuotiaana – yhdellä osakkeella, mutta kuitenkin.

– Sain Asianajotoimisto Heinonen & Co:ssa ensimmäisenä päivänä parhaan neuvon työuralleni: Ajattele, että jo nyt omistaisit tätä yhtiötä ja laita yrittäjähattu päähän, Koivumäki kertoo.

Yrittäjämäinen asenne on kantanut uralla, vaikka neljä vuotta uralla kuluikin palkkatöissä ja 13 vuotta osakkaana yhtiökumppaneiden kanssa.

Hän on ollut tekemisissä luovien alojen, median ja markkinoinnin kanssa, ollut luottamus- ja hallitustehtävissä ja monessa mukana.

– Aina kannattaa sanoa kyllä, kun kysytään. Viime vuosina olen kuitenkin opetellut valmentajani kanssa myös priorisointia, Koivumäki sanoo.

Käänne ei kaduta

Menestyksekäs juristiura teki kuitenkin pienen haarauman vuonna 2016, kun Koivumäen perheessä oli kaksi pientä poikaa. Hän alkoi pohtia, mitä haluaa elämältään. Yksi asia oli varma: enemmän aikaa perheen kanssa. 17-vuotinen ura alkoi tuntua kahleelta. Niinpä hän irtisanoutui ilman tietoa seuraavasta suunnasta.

– Lähetin sähköpostin irtisanoutumisestani kollegoille ja lähdin lounastapaamiseen. Leijailin läpi Espan puiston. Ruoho oli vihreämpää ja linnut lauloivat taivaallisesti. En ole katunut päätöstä sekuntiakaan, hän kertoo.

Koivumäki osti tavaratalosta ensimmäisen oman tietokoneensa, ja pian alkoi puhelin soida. Entiset asiakkaat ja sidosryhmät soittelivat perään. Niinpä Koivumäki perusti Lexperience-yrityksensä, jonka kautta hän tekee edelleen juristin työtä, mutta myös paljon muuta.

Menestyksen kääntöpuoli vaatii tukea

Koivumäki on brändännyt itseään sosiaalisen median kanavissa ja puhunut juridiikasta ymmärrettävästi kansankielellä. Hänellä on blogi, Youtube-kanava, podcast sekä profiilit eri somekanavissa. Hän on järjestänyt henkilöbrändäysseminaarin, ryhtynyt enkelisijoittajaksi ja ryhtynyt tekemään puhujakeikkaa.

Yksi Koivumäen palveluista on ilmainen tunti keskusteluaikaa esimerkiksi aloittelevan yrittäjän tai opiskelijan kanssa. Ajatus on jakaa osaamista ja kokemusta, mitä on urallaan tähän asti saanut.

– Oopperalaulaja Luciano Pavarotti on sanonut, että ei riitä, että olet hyvä, täytyy olla myös kuuluisa. Olen ollut näkyvä tekemisessäni. Se ei vaadi suurta budjettia, sillä sosiaalisen median kautta löytyy ohituskaistoja, Koivumäki kertoo.

Hän kehottaa vahvistamaan osaajabrändiä, olemaan johdonmukainen ja vuorovaikutuksessa muiden kanssa sosiaalisen median kanavissa. Hän muistuttaa myös inhimillisyyden tärkeydestä. Koivumäki tunnetaan laulavana juristina.

– Miten uskottavuus kärsii, jos tykkään laulaa? Inhimillisyys jättää muistijäljen ja tuo yllätyksellisyyttä.

Hänen urakäänteensä on ollut menestyksekäs. Vuoden 2018 liikevaihto oli 305 241 euroa ja voitto ennen veroja 219 058 euroa.

Menestyksen kääntöpuoltakin hän on päässyt kokeilemaan. Uramuutoksen lisäksi avioliitto päättyi eroon, ja sosiaalista mediaa hän kuvaa aikuisten kiusaajien hiekkalaatikoksi.

– Kannattaa olla lähipiirissä ihmisiä, joiden kanssa negatiivista palautetta voi käydä läpi, Koivumäki sanoo.

Koivumäki on osakkaana muutamassa aloittelevassa yrityksessä. Tälläkin hetkellä hän on rakentamassa yhtä liiketoimintaa, joka on vielä keskellä alun kaaosta.

Ulkopuolisesta Koivumäen uralla kaikki näyttää tapahtuneen helposti. Todellisuudessa, menestys on vaatinut paljon työtä. Koivumäki on usein ollut joukon nuorin, ja esimerkiksi hallitustyöskentely ei ole ollut aina helppoa. Kokemus kuitenkin helpottaa.

– Vaikeinta on uuden sinnikäs oppiminen, priorisointi, tulevaisuuden ennustaminen ja hetkessä eläminen, Koivumäki summaa.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi