Etsi

Digi

5G tuli Poriin, huippunopeuksien hyötyjä esitellään SuomiAreena-viikolla

DNA on rakentanut Porin ydinkeskustaan 5G-verkon. Sitä esitellään SuomiAreena-viikolle rakennetussa älykodissa.

DNA on testannut nopeaa 5G-verkkoa jo aikaisemmin, mutta nyt se otetaan käyttöön osana SuomiAreena-tapahtumaa varten rakennettua älykotia. Verkko toimii kaupungin ydinkeskustassa.

Älykoti on DNA:n projekti, jossa esitellään nykyaikaista kodintekniikkaa ja älykkäitä ratkaisuja. Lisäksi älykodissa voi tutustua 5G-teknologiaan pohjautuvaan langattomaan laajakaistaan.

– 5G-verkko levittäytyy laajemmin loppuvuoden ja ensi vuoden aikana, mutta oli luontevaa tuoda se tässä kohtaa Poriin. Pori on hyvä esimerkki melko laajalle levittäytyneestä kaupunkirakenteesta, jonka asukkaat hyötyvät 5G-verkosta. Monessa tapauksessa 5G voi jopa korvata kiinteistöön tulevan valokuidun, sillä kyseessä on supernopea yhteys, jota naapurin netinkäyttö ei hidasta. Ulkoseinään kiinnitettävä vastaanotin tulee olemaan kiinnostava ratkaisu monelle pientaloasujalle, DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen sanoo yhtiön tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan yhtiö aikoo tuoda 5G-palvelut kuluttajille arviolta ensi vuoden alusta lähtien, kun kohtuuhintaisia 5G-päätelaitteita on tarjolla. Alkuvaiheessa päätelaitteita on vähän ja niiden hinnat sijoittuvat kalliimpaan hintaluokkaan. Elisa kertoi muutama viikko sitten aloittavansa 5G-liittymien ja päätelaitteiden myynnin.

Parhaillaan DNA testaa 5G-yhteyksiä muun muassa Vantaalla.

– Meille on tärkeää tuoda kuluttajille sellaisia ratkaisuja, joiden toiminnasta voimme olla varmoja. 5G-teknologia ja -päätelaitteet ovat vielä nuoria ja kehittyvät koko ajan. Teknologian laajempi käyttöönotto aloitetaan sitten, kun laadukkaita 5G-päätelaitteita on saatavilla yleisesti. Tämä tulee olemaan todellisuutta todennäköisesti vasta ensi vuonna, DNA:n radioverkoista vastaava johtaja Jarkko Laari sanoo tiedotteessa.

SuomiAreena-viikko järjestetään Porissa 15.-19. heinäkuuta.

Kuva: SuomiAreena

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi