1.10.2019 klo 17:46
Uutinen

Yrittäjille tuettuja lomia satasella!

Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto järjestää yrittäjille tarkoitettuja lomajaksoja ympäri vuoden. Osallistujat valitaan sen perusteella, kenellä tuetun loman tarve on suurin.

Ensi vuonna yrittäjillä on jälleen mahdollisuus päästä Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:n tukemille, vain sata euroa maksaville yrittäjien lomaviikoille.

– Viiden päivän mittaisia lomajaksoja järjestetään esimerkiksi pelkästään yrittäjille sekä maatalousyrittäjille ja muille yrittäjille, Maaseudun Terveys- ja Lomahuollon taloussihteeri Maarit Kainulainen kertoo.

Yrittäjät voivat hakea myös muita kuin vain yrittäjille suunnattuja MTLH:n lomajaksoja. Esimerkiksi vuonna 2018 tuetulle lomalle pääsi kaikkiaan 669 yrittäjää ja näiden perheenjäsentä.

Lomia järjestetään ympäri vuoden ja eri puolilla Suomea, esimerkiksi kylpylöissä ja urheiluopistoilla.

Maaseudun Terveys- ja Lomahuollossa yrittäjälomista vastaava Kainulainen korostaa, että tuetut lomat on tarkoitettu niille yrittäjille, joilla ei ole muuten mahdollisuutta lomailla.

– Lomatukihakemus kannattaa perustella huolellisesti, hän muistuttaa.

Lomia myönnetään elämäntilanteen ja esimerkiksi huonon taloustilanteen perusteella. Hakemuksissa kannattaa tuoda esiin mahdolliset sairaanhoitokustannukset, perheenjäsenten sairaudet, omaishoito, yksinäisyys sekä työttömyys.

Tänä vuonna vähän hakijoita

Vuonna 2020 järjestetään viisi pelkästään yrittäjillä tarkoitettua lomajaksoa. Vuoden ensimmäisen yrittäjäloman aika on Leppävirran Vesileppiksessä maaliskuussa.

– Yrittäjien ja maatalousyrittäjien yhteisiä lomia on kaikkiaan 11. Jokaiselle vain aikuisille tarkoitetulle lomajaksolle valitaan kaksikymmentä osallistujaa, Kainulainen kertoo.

Tämän vuoden aikana on jouduttu perumaan kolme yrittäjille tarkoitettua lomajaksoa vähäisen hakijamäärän vuoksi.

– Yrittäjiä on osallistunut toki myös muille meidän lomille ja perhelomille, MTLH:n Kainulainen kertoo.

Yrittäjälomat ovat aikuisille tarkoitettuja ja lomille voi hakea yhdessä puolison kanssa. Mikäli lomalle haluaa lasten kanssa, hakemuksen voi lähettää MTLH:n perheille tarkoitetuille lomajaksoille.

Yrittäjälomat sisältävät muiden tuettujen lomien tavoin täysihoidon, majoituksen kahden hengen huoneessa sekä terveyttä ja hyvinvointia tukevaa ohjelmaa. Matkakuluja ei korvata.

– Lomilla järjestettävään ohjelmaan osallistuminen on vapaaehtoista, Maarit Kainulainen kertoo.

Lapset perhelomille ilmaiseksi

Viiden päivän lomajakso maksaa aikuiselle kaksikymmentä euroa vuorokaudelta eli sata euroa per loma.

Perhelomille valitaan aina noin kymmenen perhettä. Päähakijana on perheen aikuinen, ja hakemuksessa voi ilmoittaa kolme erillistä lomatoivetta. Alle 17-vuotiaat pääsevät perhelomille ilmaiseksi.

MTLH järjestää ensi vuonna kaikkiaan noin kuusisataa lomajaksoa. Jokaisen loman hakuaika päättyy kolme kuukautta ennen loman alkamispäivää.

Lomatuen myöntämisestä ilmoitetaan vain lomalle valituille henkilöille. He saavat kutsun ja laskun pari kuukautta ennen lomansa alkua.

Tuettu loma voidaan myöntää korkeitaan joka toinen vuosi. Lomaa anotaan lomatukihakemuksella joko sähköisesti tai tulostettavalla pdf-versiolla. Yrittäjälomista ja -hakemuksista lisätietoa osoitteessa https://www.yrittajat.fi/yrittajalomat .

Yrittäjälomista voi kysyä lisää myös Maaseudun Terveys- ja Lomahuollosta/ taloussihteeri Maarit Kainulainen (040-5366058) sekä Suomen Yrittäjistä/järjestöassistentti Anne Eronen (09-2292 2911).

Leila Itkonen

leila.itkonen (at) yrittäjät.fi