Etsi

Emergency banner

Yrittäjyys

Innovaatio auttaa hiihtokeskuksia säilömään lunta – Tuotanto käynnistyy alkuvuodesta

Kotimainen eristevalmistaja Finnfoam on yhteistyössä lumensäilöntään erikoistuneen Snow Securen kanssa kehittänyt ratkaisun lumen säilöntään, minkä eristävyys on monia muita ratkaisuja parempi.

Talven tulon epävarmuus ilmaston lämpenemisen vuoksi on toiminut kimmokkeena keksinnölle.

– ­Tämä sääriski aiheuttaa harmaita hiuksia kaikille, joiden bisnes tai muu toiminta on riippuvainen lumesta. Lähdimme aikoinaan Suomen hiihtomaajoukkueen tukijaksi parantaaksemme Suomen hiihdon menestymismahdollisuuksia ja nyt olemme ratkaisemassa olosuhdeasiaa, taustoittaa Finnfoamin toimitusjohtaja Henri Nieminen.

Lumivarmuus on hiihtokeskuksille tärkeää

– Meillä on ratkaisu globaaliin ongelmaan. Lumivarmuus tuo hiihtokeskuksille lisätuloja ja säästöjä syntyy lumitykkihankinnoissa. Tämän ohella kauden pidennys on välttämättömyys lumilajien harrastajille, Snow Securen perustaja ja toimitusjohtaja Mikko Martikainen toteaa.

Ratkaisun ideana on käyttää Finnfoam-eristelevyjä uudella tavalla. Yhteistyössä toimivien yritysten mukaan ne liitetään vahvasti yhteen kuin haitariksi, joka kestää myrskyt, sateet ja UV-säteet. Keväällä eristehaitarit vedetään rinteen sivusta tiukkana pakettina valtavan lumikasan viereen. Eristehaitari avataan kesäkauden ajaksi varastoitavan lumikasan päälle 72 neliön suojamattoina.  

Syksyllä eristehaitarit pakataan takaisin nipuksi ja vedetään lumen varastointipaikan tai rinteen sivuun odottamaan taas seuraavaa kevättä, eristeitä ei siis tarvitse kuljettaa enää kauas varastoon. Tämä säästää logistiikan kustannuksissa. Uuden innovaation kehittäminen aloitettiin vuonna 2016. Kehittämistä on ollut rahoittamassa myös Pohjois-Pohjanmaan ja Pohjois-Savon ELY-keskukset. Uudelle menetelmälle on haussa useita maailmanlaajuisia patentteja.

Finnfoam palkittiin valtakunnallisella yrittäjäpalkinnolla vuonna 2018.

Eristävyys päihittää kilpailijat

–Tuotteen käyttöikä on jopa parikymmentä vuotta. Näin lumen varastointi saadaan investoinniksi taseeseen, pois käyttökuluista, Martikainen sanoo.

Rukalla tehty pilotti osoitti tuotteen hyvän eristävyyden. Menetelmän eristävyyttä pilotoitiin edellisenä ja viime kesänä Rukalla. Uudessa menetelmässä lumikasan sulama oli vain noin 8 prosenttia, mikä on huomattavasti vähemmän kuin vaihtoehtoisilla menetelmillä: Pohjoisen olosuhteissa purulla peitetystä lumesta sulaa noin 15-20 % ja kaksinkertaisella geotekstiilillä noin 35-50 %.

Tuotanto käynnistyy alkuvuodesta 2020. Snow Secure tähtää alusta asti kansainvälisille markkinoille. Euroopan myyntiä Snow Securessa lähtee vetämään Kalle Palander.

Finnfoam työllistää reilut 200 henkilöä. Finnfoamilla on tehtaita Suomen lisäksi Ruotsissa, Liettuassa ja Espanjassa.

 

Toimitus