Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Korona

Pohjois-Karjalassa kummastellaan viime hetken ravintolasulkua – yrittäjät saivat tiedon vain tunteja ennen ovien sulkemista

Joensuussa toimiva ravintoloitsija pitää hallituksen politiikkaa yrittäjän kannalta nöyryyttävänä.

Ravintolat sulkeutuivat yllättäen maanantaina myös Pohjois-Karjalassa, jossa koronatilanne on ollut pitkään hyvä. Äskettäin alue kuitenkin siirtyi kiihtymisvaiheeseen. Sulku kestää kolme viikkoa 18. huhtikuuta asti.

– Onhan tämä todella kova isku ottaen huomioon, että eduskuntaan menneessä ehdotuksessa Pohjois-Karjala ei ollut vielä listoilla. Se tuli valtioneuvostolta ylimääräisellä asetuksella, Pohjois-Karjalan Yrittäjien toimitusjohtaja Merja Blomberg sanoo.

Hänen mukaansa tilanne on erityisen tukala baareille, jotka ovat tilanneet hanajuomia, nyt turhaan. Osa Pohjois-Karjalan alueen yrittäjistä sai tiedon ravintoloiden sulkemisesta sunnuntai-iltana seitsemän aikaan. Laki astui voimaan puolilta öin. Osa tilatuista tuotteista menee tämän takia vanhaksi. Blomberg kummastelee, miksei valmistautumisaikaa annettu enempää.

– Maakunnan reuna-alueille tämä on kova päätös, koska siellä on alueita, joilla ei ole ollut edes viittä koronatapausta. Olisi toivonut, että valtioneuvosto olisi antanut pohjoiskarjalaisille yrittäjille edes viikon varoaikaa.

"Päätös oli katastrofi"

Pasari Ravintolat Oy:n toinen omistaja Ari-Pekka Jeskanen operoi tytäryhtiön kanssa yhteensä seitsemää ravintolaa Joensuussa.

– Päätös oli katastrofi. Ei tässä paljon yrittäjiä ajatella, kun näin lyhyellä varoitusajalla tehdään lakimuutoksia. Muutenkin olemme olleet tukalassa tilanteessa. Ei tässä ole mitään järkeä yrittäjiä eikä henkilökuntaa kohtaan. Saimme tavaralähetyksen maanantaina. Siinä hyödynnetään nyt kaikki mitä pystytään. Loput menevät biojätteeseen.

Jeskasen ravintoloista neljä jätetään auki tarjoamaan take away -annoksia. Kaikki yrityksen ravintolat keskittyvät nimenomaan ruokailuun.

– Vaikka kuinka mennään noutoruokaluun, tappiota tämä toiminta tuottaa. Ei auta muu kuin lomauttaa henkilökuntaa ja leikata kulut minimiin.

Yrittäjän viesti hallitukselle on tyly.

– Meitä on vuosi rajoitettu, mutta samaan aikaan rajoja ei saada kiinni. Ravintolayrittäjiä nöyryytetään tässä maassa huolella. Ensimmäisellä sululla puolitettiin liikevaihto ja sama tapahtuu taas.

Hallitus esittää korvauksia

Jeskasen mukaan ravintoloiden sulkeminen on aiheuttanut epätietoisuutta asiakkaissa.

– Ihmiset ovat todella kyllästyneitä koronaan. He eivät pysy mukana näin nopeasti tulevissa rajoituksissa.

Hallitus esittää, että ravintoloille ja muillekin yrityksille maksettaisiin korvaus, jos niiden asiakastilat on määrätty suljettaviksi koronan vuoksi. Suomen Yrittäjät vaatii muille kuin palkkakuluille esitetyn 30 prosentin omavastuun pienentämistä. Lue lisää esityksestä täältä.

Rajoituksia on kohdistettu myös muille yksityisille tiloille. Eduskunta hyväksyi viime sunnuntaina tartuntatautilain määräaikaisesti voimassa olevien 58 d ja 58 g pykälien muuttamisen. Lakimuutosten myötä kunta tai aluehallintovirasto voi sulkea yksityisiä tiloja kuten kuntosaleja ja kylpylöitä epidemian leviämisvaiheessa olevilla alueilla.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi