Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yksinyrittäjä

Suutari Annukka Lohko rakastaa kenkiä ja asiakkaiden palvelemista  

– Eräs asiakas sanoi kerran, että ihan kuin olisin odottanut pelkästään häntä koko päivän. Uskon, että vahvuuteni on nimenomaan se, miten otan yksittäisen asiakkaan vastaan, sanoo suutari, yksinyrittäjä Annukka Lohko.

Tampereen Hämeenpuistossa toimii yksi kaupungin vanhimmista suutareista. Nykyinen omistaja tosin on pyörittänyt suutaritoimintaa vasta vuodesta 2011. 

– Minua ennen tässä on ollut monta eri yrittäjää. Itse tunnen historian 80-luvulle asti, mutta kuulopuheiden mukaan tämä liike on tarjonnut suutaripalveluja 50-luvulta lähtien, Pyynikin Jalkineliikkeen yrittäjä Annukka Lohko kertoo. 

Lohko viehättyi jalkineiden korjauksesta ollessaan työharjoittelussa suutarissa ammattikouluopintojensa aikana. Ennen sitä hän oli kaavaillut lähtevänsä jatkamaan opiskeluja jalkineiden valmistuksen linjalle ammattikorkeakouluun. Suunnitelmat muuttuivat, kun harjoittelupaikka tuli myyntiin. 

– Edellinen omistaja oli muuttamassa pois kaupungista. Päätin tarttua tilaisuuteen. 

Ekologisuus nostaa päätään

Lohko osti liiketoiminnan itselleen ja on siitä lähtien pyörittänyt omaa suutariliikettä. Hän keskittyy kenkien ja nahkatavaroiden kuten laukkujen korjaukseen. 

– Kengissä korjaan talviaikana lähinnä korkolappuja ja pohjan kulutuspintoja sekä vetoketjuja ja tikkauksia, hän kertoo. 

Viime aikoina korjaustyöt ovat lisääntyneet. Lohko on pannut merkille, että myös nuoret korjauttavat kenkiään. 

– Enää kenkiä ei heitetä menemään, ekologisuus nostaa päätään. Aina ei tarvitse ostaa uutta, kun voi korjata vanhaa. 

Tampereen alueella toimii kymmenisen suutariliikettä. Lohkon mukaan alalla menee kohtalaisen hyvin, vaikka yrittäjien määrä on viime vuosina vähentynyt. Myös opiskelijaharjoittelijoita on tarjolla. 

"Palvelu on tällä alalla erityisen tärkeää"

Yrittäjä pitää valttinaan rakkautta asiakkaiden palvelemiseen.  

– Eräs asiakas sanoi kerran, että ihan kuin olisin odottanut pelkästään häntä koko päivän. Uskon, että vahvuuteni on nimenomaan se, miten otan yksittäisen asiakkaan vastaan. Palvelu on tällä alalla erityisen tärkeää. 

Lohko ei tarjoa pikasuutaripalveluita, eli korjattavat kengät jätetään liikkeeseen ja haetaan sovitun ajan kuluttua. Kengän korjaus kestää parista minuutista useampaan tuntiin. 

– Asiakkaat korjauttavat sekä kalliita että edullisia kenkiä. Joskus on tosin sanottava suoraan, että kengän korjaaminen ei enää kannata. 

Teksti: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen(at)yrittajat.fi

Kuva: Mika Kanerva


Pyynikin Jalkineliike Tmi Annukka Lohko 

Kuka: Annukka Lohko, 34

Mitä: Pyynikin Jalkineliikkeen yrittäjä

Perhe: Avopuoliso ja koira

Harrastukset: Työmatkapyöräily

Mitä seuraavaksi: Tavoitteena on edetä kisällistä suurmestariksi ja kasvaa sen verran, että voisi palkata yhden työntekijän.