YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

2.4.2020 klo 06:00
Uutinen

Koronakriisi iskee voimalla eri aloilla toimiviin lappilaisiin yrityksiin: – Jos yksi tapahtumaketju lähtee kaatumaan, niin monta palasta voi mennä nurin

Terassilasituksia toteuttava Joonas, kangaskauppiaana toimiva Kristiina ja työkoneita myyvä Miika ovat huolissaan koronakriisin vaikutuksista yrityksen talouteen. Jokainen heistä toivoo nopeaa suoraa tukea valtiolta. Samaan aikaan pelottaa oma ja läheisten terveys. Kuvassa Marttiini Metal Oy:n tiimi.

Joonas Tölli on huolissaan koronaviruksen vaikutuksista oman yrityksensä, Pohjoisen lasipalvelu Oy:n, toimintaan. Terassilasitukseen ja ikkunan aurinkosuojiin keskittynyt yritys voidaan yhä tuntea paremmin nimellä Lapin Kaihdin ja Markiisi, sillä Tölli osti kyseisen yrityksen omistukseensa yhdessä vaimonsa Marika Töllin kanssa vuonna 2017 Rovaniemellä. Tällä hetkellä Joonas on joutunut lomauttamaan yhden kolmesta työntekijästään, koska myynti romahti rajusti koronaviruksen vuoksi.

-Koronavirus on tyhjentänyt myymäläpuolen kaupankäynnin lähes kokonaan, minkä vuoksi jouduimme sulkemaan kivijalkamyymälän. Jouduin myös sopeutumaan vaikeisiin olosuhteisiin lomauttamalla myyjän, koska hänelle ei ollut enää töitä. Toivottavasti koronakriisi ei jatku kauaa, että koko henkilöstöä ei tarvitse lomauttaa. Palvelemme asiakkaita kuitenkin puhelimen, sähköpostin ja muiden viestintävälineiden välityksellä, ja toimitamme ostot vaikkapa asiakkaan kotiovelle asti veloituksetta, Joonas sanoo.

Hiljentyneestä kivijalkamyymälästä huolimatta yrityksen kaikki liikevaihto ei ole tyrehtynyt. Osa Pohjoisen Lasipalvelun myynnistä muodostuu yritysten, kuntien ja kaupunkien ostoista. Näissä kaupankäynti käydään tarjouskaupalla sähköpostitse. Mikro- ja pk-yritysten etujärjestö Yrittäjät kannustaa kaikkia yrittäjiä tarkistamaan, voisiko kuntien julkiset hankinnat tarjota uusia mahdollisuuksia liiketoimintaan. Yrittäjäjärjestö pitää jatkuvasti erilaisia koulutuksia aina tarjouspyyntöjen löytymisestä yrittäjän sosiaaliturvaan.

-Jos yrityksen liikevaihto tyrehtyy, kannattaa selvittää, voisiko julkiselta puolelta löytyä ostajia. Kaikki keinot on otettava käyttöön, sillä korona vaikuttaa laajasti yritystoiminnan eri osa-alueisiin, Joonas toteaa.

Joonas toivoo suoraa tukea valtiolta hädässä oleville yrittäjille. Hän kertoo, että monen pienen yrityksen liiketoiminta ei kestäisi ison lainan ottamista; kun tilanne normalisoituisi, ajaisi lainan takaisinmaksu yrityksen luultavasti uusiin lomautuksiin. Näin kävisi luultavasti myös hänen yrityksensä kohdalla.

-Koronavirus leikkaa yrityksen tuloista luultavasti ainakin 3-4 kuukautta pois, enkä usko, että ne tulevat takautuvasti. Kun myynti loppuu, tarvitaan tilanteeseen konkreettista apua. Tällä hetkellä kuluttajien kannattaa suosia alueellisia palveluntarjoajia – ovatpa se sitten sälekaihtimia myyvät yritykset tai mitkä tahansa pienet toimijat. Pienistä puroista kasvaa suuri joki, Joonas sanoo.

-Lisäksi koronakriisillä voi olla useita välillisiä vaikutuksia. Esimerkiksi meidän käyttämämme lasi ja alumiini tulevat Lumonin tehtaalta Kouvolasta, jonne tulee tehdä tilaus 4-6 viikkoa ennen tavaran toimitusta asiakkaalle. Tällä hetkellä mietimme, kuinka paljon sieltä uskaltaa tilata, koska tulevan sesongin myynnin ennustus on täysin arvoitus. Samaan aikaan samalla tehtaalla on koronan takia jouduttu lomauttamaan paljon henkilöitä viime viikolla. Jos yksi tapahtumaketju lähtee kaatumaan, niin monta palasta voi mennä nurin, Joonas jatkaa.

Pohjoisen Lasipalvelu Oy:n yrittäjä Joonas Tölli: Koronavirus leikkaa yrityksen tuloista luultavasti ainakin 3-4 kuukautta pois, enkä usko, että ne tulevat takautuvasti. Kuvassa Joonas yhdessä yrittäjäpuoliso Marikan ja työntekijöiden kanssa.

Lisää helpotusta yksinyrittäjille kaivataan

Kemijärvellä Kangaskauppa Palttiinan omistaja Kristiina Knuutila on toiminut yrittäjänä 31 vuotta. Koronakriisin vaikutukset ovat iskeneet rajusti Palttiinan toimintaan; sisustus- ja vaatekankaita myyvä kivijalkakauppa on hiljentynyt asiakkaista lähes täysin.

-Viimeinen niitti asiakasmäärien romahtamiseen oli kaikkien läheisten tunturikeskusten sulkeminen. Tavallisesti kevättalvella keskuksien lähelle tulee paljon mökkiläisiä, jotka käyvät meillä asiakkaina. Nyt ei ole heitäkään, Kristiina kertoo.

Kristiina toivoo, että hädässä olevien yritysten verotukseen saadaan helpotusta. Tätä samaa ajaa myös yrittäjäjärjestö, joka on esittänyt, että valtion tulee palauttaa alkuvuonna ja viime vuonna maksetut oma-aloitteiset verot, eli arvonlisäveron ja työnantajasuoritukset, sekä ennakkoverot hakemuksesta vuoden lainaksi. Viime viikolla hallitus ilmoitti tukevansa yksinyrittäjiä 100 miljoonan euron paketilla. Tukipaketti on valmistelussa Työ- ja Elinkeinoministeriössä.

-Huhtikuun alussa menee seuraavan kerran arvonlisäverot maksuun. Jos tähän maksuun saisi jotain helpotusta, voisin käyttää kyseisen rahan tavaralaskuihin tai ruokaan. Nyt kun ei enää tule myyntiä, ei tule myöskään uutta alvia maksettavaksi. Kuitenkin vielä hetki sitten minulla oli ihan normaalit myynnit, ja huhtikuun alv-maksut määräytyvät sen mukaan, Kristiina kertoo.

-Lisäksi en näe oikeana ratkaisuna sitä, että yrittäjän YEL-maksuille annetaan maksuaikaa. Tämä on ongelman siirtämistä. Takaisinmaksuaika on tämän hetkisen tiedon mukaan muutamia kuukausia, mutta kenelläkään ei ole tietoa siitä, kauan koronakriisi kestää. Kriisin loppumisen jälkeen pienen yrityksen kassavirta ei nouse moninkertaiseksi yhtäkkiä, mutta samaan aikaan maksettavana olisi moninkertaiset sosiaaliturvamaksut, Kristiina jatkaa.

Yrityksen talouden ohella koronapandemia voi huolettaa oman ja läheisten terveydentilan puolesta. Tätä sanoo myös Kristiina.

-Taloudellisen selviämisen lisäksi pelottaa terveys. Minunkin lähipiirissäni on useita riskiryhmään kuuluvia. Koronakriisi kokonaisuudessaan on kova isku, Kristiina toteaa.

Korona iskee erilaisiin toimialoihin

Marttiini Metal Oy:n toimitusjohtaja Miika Marttiini kertoo, että huoli koronaviruksesta näkyy hänen yrityksensä toiminnassa joka päivä. Työkoneita ja -laitteita valmistava perheyritys seuraa tilanteen kehittymistä jatkuvasti.

-Totta kai koronakriisi huolettaa meitä kaikkia Marttiini Metallissa. Tällä hetkellä kaikki 15 työntekijäni pystyvät jatkamaan töitä, mutta olemme tehneet sisäisesti toimenpiteitä viruksen etenemisen hillitsemiseksi. Minulla on suuri huoli työntekijöideni terveydestä, en tietenkään toivo, että kukaan heistä sairastuu, Miika kertoo.

Henkilökunnan sairastumisen riskin lisäksi Miikaa huolettaa materiaalien saatavuus. Suuri osa yrityksen komponenteista tulee eri puolelta maailmaa, ja jo nyt on ollut havaittavissa pientä häiriöitä. Miikan mukaan heillä on toistaiseksi hyvä tilauskanta, mutta viruksen pitkittyessä se voi laskea nopeasti. Tästä syystä hän on ollut jo nyt yhteydessä yrityksen rahoittajiin.

-Meille tulee paljon tavaraa Italiasta, ja huolettaa, voiko tuotantoketju sieltä katketa. Jos koronakriisi pitkittyy, niin jossain vaiheessa materiaalien saaminen loppuu. Meidän toiminnassamme kevät ja kesä on suurinta sesonkia. Jos koronatilanne pitkittyy, jää nähtäväksi, mikä on meidän tilanteemme tällöin, Miika jatkaa.

Miika toivoo, että valtio ottaisi pieniltä ja kriisissä olevilta yrittäjiltä työnantajamaksut hoitaakseen. Tämä olisi hänen mukaansa konkreettinen apu julkiselta vallalta yrittäjille. Yrittäjäjärjestö on jatkuvasti yhteydessä päättäjiin, jotta suomalaiset yritykset selviävät vallitsevasta tilanteesta mahdollisimman hyvin. Kaikki koronasta yrittäjälle -verkkosivulle on koottu jatkuvasti päivittyvää tietoa koronaviruksesta yrittäjän näkökulmasta.

-Jos koronakriisi jatkuu ja joutuisin tulevaisuudessa lomauttamaan henkilöstöäni, voisin saada lainojen lyhennyksille lisää maksuaikaa, mutta tietyt kulut pyörisivät silti. Suuri osa yrittäjistä on jo nyt tässä tilanteessa. Valtiolta tarvittaisiin yrityksille suoraa tukea, tilapäinen kriisiajan sopeuttamistoimenpide. Yksittäisten ihmisten täytyy puolestaan ottaa tilanne vakavasti ja noudattaa viranomaisten antamia ohjeita, jotta oma toiminta ei aiheuta toisille harmia, Miika toteaa.

Uutisemme koronaviruksesta päivittyvät jatkuvasti Kaikki koronasta yrittäjälle -sivulle: