YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Tietoa korona-epidemiasta yrittäjille
Suomen Yrittäjät on avannut korona-viruksen aiheuttaman epidemian johdosta infosivuston. Sinne tuotetaan jatkuvasti ajankohtaista tietoa.
Sivusto löytyy osoitteesta www.yrittajat.fi/korona
Uudenmaan Yrittäjien tapahtumista Yksinyrittäjäpäivä ja Yritystreffit Lohjalla siirretään syksyyn. E2eB-tapahtumat toteuteaan mahdollisuuksien mukaan etänä. Tarkista tarkemmat tiedot Uudenmaan Yrittäjien tapahtumakalenterista.
Tietoa ja tukea koronan aiheuttamiin haasteisiin
Koronavirus vaikuttaa suomalaisiin yrityksiin monilla tavoilla. Tilanteen aiheuttamissa taloudellisissa vaikeuksissa järjestö suosittelee yrittäjiä ottamaan mahdollisimman nopeasti yhteyttä maksuttomaan Yritys-Suomi Talousapu-neuvontaan.
Suomen Yrittäjien oma neuvontapalvelu auttaa koronan vaikutuksiin liittyvissä aiheissa arkisin klo 8–18 numerossa 09 229 222. Palvelu on jäsenille maksuton.
Koronan seurauksena yrityksen rahoitustarpeet voivat lisääntyä nopeasti ja voimakkaasti. Yrityksen kannattaa olla yhteydessä omiin rahoittajiin heti, kun rahoitustarve ilmenee. Yrittäjäjärjestö on keskustellut myös Finnveran kanssa pk-yritysten rahoituksen turvaamisesta poikkeustilanteessa. Finnvera on valmiudessa reagoimaan, jos rahoitusmarkkina ei muuten toimi. Lue lisää aiheesta >
Yrittäjille tärkeät koronauutiset ja toimintaohjeet on koostettu Suomen Yrittäjien verkkosivuille: yrittajat.fi/korona
Kriisipaketti yrittäjille koronasta selviytymiseen
Yrittäjät vaatii valtakunnallisesti toteutettavaksi yhdeksän kohdan koronakriisipakettia auttamaan yrityksiä pahimman kriisin yli.
1. Hallitus antaa Verohallinnolle ohjeen mahdollistaa yrityksille oma-aloitteisten verojen, kuten arvonlisäveron ja työnantajasuoritusten, ilmoitusten ja maksujen määräaikainen ja koroton lykkäys koronakriisin yli.
2.Mahdollistetaan, että yrittäjäeläke- (YEL) ja työnantajan työeläkemaksuja (TyEL) voi lykätä määräajan koronakriisin yli.
3.Huolehditaan siitä, että työeläkeyhtiöiden vakavaraisuussäännöt mahdollistavat sen, että eläkeyhtiöt voivat joustaa kriisitilanteessa ja että ne eivät ole pakotettuja myymään suomalaisia osakkeita alihintaan.
4. Finnvera rakentaa pk-takauksesta “koronalainan”, joka on käytettävissä kaikille yrityksille, ei vain kasvuyrityksille, sekä varaa riittävästi resursseja sen rahoitukseen ja hakemusten käsittelyyn. Valtio varmistaa, että Finnveralla on edellytyksiä turvata yritysten rahoitus.
5.Pankit suhtautuvat myönteisesti lainojen lyhentämisten lykkäyksiin eivätkä peri sanktiomaksuja, jos yritys ei pysty toimimaan koronakriisin vuoksi lainaohjelman mukaisesti.
6.Valtiovarainministeri kutsuu pankkien ja työeläkeyhtiöiden johdon ja elinkeinoelämän edustajat ”pyöreän pöydän keskusteluun”, jossa käydään läpi Suomessa toimivien pankkien ja eläkeyhtiöiden mahdollisuudet auttaa yrityksiä koronakriisin yli.
7.Edellytetään, että työeläkeyhtiöt suhtautuvat joustavasti maksuvaikeuksiin joutuvien yritysten eläkemaksujen perintään.
8.Yrityksissä neuvotellaan paikallisesti ratkaisuja, joilla voidaan alentaa palkkakustannuksia ja etsiä muita joustoja, jotta voidaan minimoida lomautukset ja irtisanomiset.
9.Työehtosopimusosapuolilla pitää olla valmius myös käyttää kriisilauseketta, jos sellainen on työehtosopimukseen kirjattu.