22.12.2020 klo 09:58
Uutinen

Työolobarometri: Pienissä yrityksissä hyvä luottamus – Lounaskahvilassa asiat sovitaan yhteisymmärryksessä ja keskustelemalla

Yli 91 prosenttia alle 10 henkilön yrityksissä työskentelevistä työntekijöistä on sitä mieltä, että työntekijöiden ja johdon väliset suhteet ovat avoimet. Tämä käy ilmi TEMin Työolobarometristä. Seinäjokinen kahvilayrittäjä haluaa edistää työhyvinvointia kuulemalla työntekijöiden toiveita muun muassa työvuorosuunnittelussa.

Luottamus on erityisesti pienissä yrityksissä vahva ja tieto kulkee hyvin. Lähes 85 prosenttia vastaa barometrissä, että työntekijöiden muutosehdotuksiin suhtaudutaan rakentavasti.

Työnantajan ja työntekijöiden välinen luottamus, tiedonvälityksen avoimuus ja tasapuolisen kohtelun kokemus on sitä suurempi, mitä pienempi työpaikka on kyseessä. Aikaisemmat kyselyt yli kymmenen vuoden ajalta toistavat samaa tulosta.

Lounaskahvilan yrittäjä ja henkilökunta sopivat asioista yhteisymmärryksessä ja keskustelemalla

Yrittäjät tekee vuosittain Työolobarometrista raportin, jossa vertaillaan yksityisen sektorin työntekijöiden vastauksia sillä perusteella, minkä kokoisessa yrityksessä he työskentelevät.

Yli 40 prosenttia työntekijöistä alle 10 työntekijän yrityksissä on täysin samaa mieltä siitä, että työpaikalla työntekijöiden ja johdon väliset suhteet ovat avoimet ja luottamukselliset ja että työpaikalla välitetään tietoja avoimesti. Pienissä yrityksissä työyhteisö on usein tiivis, mikä luo edellytyksiä hyvinvoinnille ja tuottavuudelle.

Yrittäjä Tiia Ahokkaan Lounaskahvila Aisakellon työyhteisöön kuuluu neljä työntekijää yrittäjä mukaan lukien.

– Sanoisin, että mitä pienempi yritys, sitä tiiviimpi yhteishenki, sekä tiedonkulku on nopeampaa. Olemme tiivis yhteisö, jossa kunnioitan ja arvostan työntekijöitäni.

Ahokas aloitti yrittäjänä vuosi sitten sukupolvenvaihdoksen kautta. Seinäjoella sijaitseva yritys on hänelle tuttu yli 12 vuoden ajalta.

– Teen työvuorot, mutta tarvittaessa pystyn helposti muokkaamaan työvuoroja. Ajattelen vapaan keskustelun lisäävän työviihtyvyyttä.

– Positiivinen palaute toimii parhaiten, se auttaa kannustamaan eteenpäin ja lisää työmotivaatiota. Sovimme asiat yhteisymmärryksessä ja keskustelemalla.

Raportin mukaan työaika joustaa kaikenkokoisissa yrityksissä. Lounaskahvila Aisakellossa työntekijät saavat päättää ylityötuntien korvaamisesta joko vapaana tai rahana. ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­

Niina Keskinen on ollut työntekijöistä pisimpään talossa, vuodesta 2018. Hän tuuraa yrittäjää tarvittaessa. Niina Keskisen mukaan työaikoihin liittyvä sopiminen ja joustaminen molemmin puolin sujuu työyhteisössä hyvin.

– Sovimme asioista suullisesti ja whatsapp-ryhmässä yhdessä. Meillä on työvuorolistat, ja tarvittaessa tulemme aikaisemmin vuoroon. Asiat ovat sovittavissa.

Lounaskahvila Aisakellossa pääsee vaikuttamaan työn sisältöön.

– Olen tykännyt työstä. Olen Tiian oikeana kätenä tällä hetkellä: seuraan ja esivalmistelen, ja kysyn, mitä tarvitsee tehdä. Mielelläni otan vastuuta esimieheltä, ettei yrittäjän taakka olisi niin valtava.

– Meillä on hyvä yhteishenki, ja pystymme sanomaan mielipiteemme.

Työpaikkasopiminen junnaa – Yrittäjät ja työntekijät haluavat sopia nykyistä enemmän

Yksi Sanna Marinin hallituksen asettama työryhmä pohtii työpaikkasopimisen lisäämistä keinona parantaa työllisyyttä. Ryhmän pitää saada ehdotuksensa valmiiksi maaliskuussa. Suomen Yrittäjät on pitkään vaatinut työpaikkasopimisen laajentamista lainsäädännöllä. Ideaa on vastustettu sillä perusteella, että työpaikoilla ei olisi luottamusta sopimiseen.

– Tämä on kummallista. Työolobarometrin perusteella työntekijät sekä luottavat ja heihin luotetaan. Selvitykset osoittavat myös, että sekä yrittäjät että työntekijät haluavat paljon nykyistä enemmän sopia asioista työpaikoilla, työmarkkinajohtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä.

Makkulan mukaan pienet työnantajat ovat tyypillisesti järjestäytymättömiä, mutta tällä ei näyttäisi olevan vaikutusta siihen, miten työntekijöitä kohdellaan tai millaiset työolot työpaikalla on.

Työpaikan asioista sopiminen edellyttää usein sopimista ammattiliittoon kuuluvan luottamusmiehen kanssa. Tätä on vaadittu myös työryhmässä. Pienissä yrityksissä on kuitenkin vain harvoin luottamusmies. Valtaosa Suomen yrityksistä on pieniä.

Lähes puolet työntekijöistä alle 10 työntekijän yrityksissä ei kuulu ammattiyhdistykseen.

– Erityisesti alle 10 henkilön yrityksissä on paras luottamus ja tieto kulkee parhaiten, Makkula sanoo.

TEMin barometri perustuu palkansaajien vastauksiin. Tuoreimman barometrin tulokset perustuvat vuoden 2019 elo- ja syyskuussa toteutettuun kyselyyn, jossa vastaajia oli 1 028 yksityiseltä sektorilta.

Lisätietoa: Yrittäjä – Hyvä työnantaja -raportti.

Kuvituskuva: Getty Images

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi