2.1.2019 klo 12:02
Uutinen

Yrittäjän muistilista alkavan vuoden muutoksista

Uusi vuosi, uudet säännöt. Tarkista tästä, että olet perillä uuden vuoden tuomista muutoksista.

Verotus, maksut ja luontoisedut. Vuoden vaihtuessa tulee aina uusia pieniä muutoksia, joista työnantajan ja yrittäjän on hyvä olla perillä. Kokosimme keskeisimmät muutokset sekä linkkejä tärkeisiin tietoihin.

Suurin muutos on tulorekisteriin siirtyminen. Palkkatietojen erillisestä vuosi-ilmoittamisesta luovutaan ja työnantajat ilmoittavat palkkatiedot yhteen keskitettyyn tulorekisteriin viranomaisten tarpeita varten. Näin palkkatietojen ilmoittaminen automatisoituu ja käsittely nopeutuu. Tiedot tulorekisteriin ilmoitetaan sähköisesti. Tiedot voidaan ilmoittaa paperilla vain erityisestä syystä.

Tulorekisterin palkkatietojen ilmoittamispäivä on pääsääntöisesti maksupäivä + viisi päivää.

Tulorekisteriin voi ilmoittaa vain pakolliset tiedot minimivaatimusten mukaan. Työnantajalle mahdollisimman kattavien tietojen antaminen palkanmaksun yhteydessä voi olla tarkoituksenmukaista, koska se vähentää jälkikäteen tehtävää selvitystyötä. Jokainen työnantaja tekee itse ratkaisunsa tulorekisterin hyödyntämisen laajuudesta ja sen vaikutuksista omaan arkeen.

Tulorekisteristä löytyy paljon tietoa Yrittajat.fi-sivulta.

Opas tulorekisteriin löytyy täältä.

Ansiotuloverotusta ehdotetaan kevennettäväksi yhteensä 130 miljoonalla eurolla. Kevennys toteutetaan korottamalla perusvähennystä, työtulovähennystä sekä eläketulovähennystä. Lisäksi ansiotuloveroperusteisiin tehdään ansiotason nousua vastaava indeksitarkistus kaikilla tulotasoilla. Kun otetaan lisäksi huomioon vuodelle 2019 päätetyt palkansaajamaksujen muutokset, palkkatulon verotuksen arvioidaan pysyvän suunnilleen nykyisellään.

Lisää verotukseen liittyviä muutoksia löydät tämän linkin takaa.

Taulukko yrittäjän määräpäivistä löytyvät tämän linkin takaa.

Verohallinto on myös järjestämässä verkkoseminaarin uusille yrittäjille ja livetilaisuuden 10.1. Tilaisuudessa kerrotaan veroasioiden hoitamisesta ja työnantajana toimimisesta. Lisätietoa löytyy verohallinnon sivulta.

Näiden linkkien takaa löydät päivitettyä tietoa muutoksista teemoittain:

Työnantajamaksut

Kilometrikorvaukset

Päivärahat

Luontoisedut

Sairausvakuutusmaksut

TyEL-vakuutusmaksut

Työttömyysvakuutusmaksu

Palkkalaskuri

Asiakirjapankki

Matkalasku- ja kuluselvityslomake

Vuoden 2019 arkipyhät

Jäsenedut

toimitus (at) yrittajat.fi