19.11.2019 klo 14:29
Uutinen

Yrittäjät rajoittaisi lakko-oikeutta, jos aiheutuva vahinko on kohtuuton – Postin tukilakot koskevat lähes kaikkia pk-yrityksiä jollain tavalla

Postilakon tukilakot voivat aiheuttaa vahinkoa laajasti. Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kieltäisi tukilakot, jos niiden vaikutus olisi suhteeton. Työrauhaa täytyy ajaa työryhmän voimin.

Lakko-oikeus kuuluu demokratiaan, mutta laittomat lakot pitää ehkäistä ja tukilakot sovittaa kulloisenkin ongelman kokoon. Lisäksi poliittisia lakkoja pitäisi rajoittaa yleiseurooppalaiseen malliin, Yrittäjät ehdottaa.

– Työrauha on arvoton asia, kun tukilakkokynnys on matala, kuten postilakon yhteydessä on nähty, Pentikäinen sanoo.

Joulukaupan aikaa osuva postilakko on aiheuttanut lisäkustannuksia, tulonmenetyksiä ja ylimääräistä vaivaa.

– Viikonlopun aikana oli huomattava myyntidroppi ja viime viikon myynti oli pettymys, Kiinassa ja Mäntsälässä verkkokauppaa pyörittävän E-ville.comin kauppias Ville Majanen kertoi viime viikolla.

Monet yrittäjät ovat siirtyneet käyttämään Matkahuollon tai muiden kuljetusyhtiöiden palveluita. Kustannukset nousevat, sillä paketti on aina kalliimpi kuin kirje.

– Kirjepostille ei Suomessa ole oikein vaihtoehtoa, totesi Elvari Korujen Sanna Leinonen haastattelussa.

Korujen tekijä pelkää jopa 10 000 euron tulon menetyksiä.

Postin tulevaisuus voi olla vaarassa

Tietysti myös kuluttajat joutuvat odottelemaan ja ovat epätietoisia, voiko tai kannattaako verkkokaupoista edes tilata tuotteita.

– Se vaarantaa koko Postin tulevaisuuden, koska moni asiakas siirtää jaettavan digitaaliseen muotoon tai siirtyy käyttämään Postin kilpailijoita, Pentikäinen sanoo.

– Tukilakot taas vaarantavat koko Suomen hauraan talouskasvun, hän pelkää.

Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen totesi viime viikolla, että laajenevat lakkotoimet koskevat lähes kaikkia pk-yrityksiä. Pahimmillaan ulkomaankauppa seisahtuisi suurilta osin.

Rajoituksia tukilakoille

Työehtosopimuslain mukaan työehtosopimus velvoittaa välttämään työtaistelutoimia, jotka kohdistuvat työehtosopimukseen tai sen määräykseen. Säännös turvaa työrauhan yrityksissä, jotka noudattavat työehtosopimusta normaalisitovuuden perusteella. Työnantajaliittoihin kuulumattomien yritysten työntekijöillä ei ole työrauhavelvollisuutta.

Tukilakot ovat laillisia, jos niillä tuettava lakko on laillinen. Ammattiyhdistysliike voi siis tukea työehtosopimusriitaa tukilakkoilemalla aloilla, joilla on työehtosopimus ja työrauhavelvoite voimassa. Nykysääntely ei sisällä rajoituksia tukilakoille.

– Jos tukilakon vaikutus olisi suhteeton, se pitäisi kieltää. Arvion voisi tehdä työtuomioistuin ennen kuin tukilakko olisi oikeus aloittaa, Pentikäinen esittää.

– Lisäksi pitäisi kiristää laittomista työtaisteluista tuomittavia sanktioita, jotka ovat tällä hetkellä mitättömiä suhteessa aiheutettuun vahinkoon.

Pentikäinen ehdottaa, että poliittisten lakkojen osalta pitäisi siirtyä eurooppalaiseen käytäntöön, jossa lähdetään siitä, että poliittinen protestointi kuuluu vapaa-ajalle. Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa on katsottu sallituiksi korkeintaan parin tunnin protestilakot. Hänen mukaansa Suomessa sääntelyä pitäisi muuttaa vastaavasti.

– On kohtuutonta, että työnantajalle ja muille työntekijöille aiheutetaan vahinkoa, kun halutaan vaikuttaa poliittisiin päättäjiin, Pentikäinen sanoo.

Toimitus

toimitus (at) yrittajat.fi