26.2.2021 klo 16:44
Uutinen

Yritysten täytyy tehdä suunnitelma kontaktien rajaamisesta pikavauhtia – Tulkinnat herättävät kysymyksiä

Harrastustilat joutuvat sulkemaan ovensa, jos ne eivät pysty rajaamaan asiakasmäärää 10 henkilöön.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kertoi median tiedotustilaisuudessaan tartuntatautilain väliaikaisen pykälän 58 g mukaisesta päätöksen tulkinnasta, jolla voidaan sulkea tiettyjä asiakastiloja määräajaksi. Tarkoituksena on lähikontaktien välttäminen.

Lähikontakti tarkoittaa fyysistä kontaktia tai oleskelua kasvotusten tai samassa tilassa alle kahden metrin etäisyydellä.

Käytännössä kaikki yli 12-vuotiaiden harrastustoimintaan käytetyt tilat suljetaan, mutta alle 12-vuotiaiden harrastustoimintaan tilaa voi käyttää. Rajoitukset eivät koske ammattiurheilua tai yritys- ja perhe-elämää.

Sisäliikuntatilojen lisäksi rajoitus koskee saunoja, uimahalleja, maauimaloita ja kylpylöiden allastiloja ja niiden pukuhuonetiloja.

Kuorolaulun, harrastajateatterin ja muut ryhmäharrastustilat suljetaan. Samoin tivolit ja teemapuistot sekä eläintarhojen sisätilat ja sisäleikkipaikat ja kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin kuuluvat rajoituksen piiriin. Avin alkoholihallinnon yksikön päällikkö Riku-Matti Lehikoisen mukaan tarkoitus on kieltää tarpeeton hengailu kauppakeskuksissa.

Päätös koskee nyt Helsinkiä, Espoota, Kauniaista ja Vantaata sekä Järvenpäätä, Keravaa, Kirkkonummea, Sipoota ja Tuusulaa.

Rajoituksia on suunnitteilla myös Etelä-Karjalan, Kanta-Hämeen, Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueille.

Suomen Yrittäjien asiantuntija Karoliina Katilan mukan on tärkeää, että päätösten edellytysten olemassaoloa seurataan koko päätöksen ajan.

– Päätöstä ei saa pitää voimassa kauempaa kuin on välttämätöntä, Katila kommentoi.

Kymmenen ihmistä ja kirjallinen suunnitelma

Tiloja voi käyttää, jos toiminta on järjestetty niin, että tilassa on samanaikaisesti alle kymmenen ihmistä. Henkilökuntaa ei lasketa tähän lukumäärään.

Rajoitusten tulkinta on aiheuttanut paljon kysymyksiä. Pääsääntöisesti tila voi olla auki, jos henkilömäärän rajaaminen kymmeneen onnistuu. Muuten tila täytyy sulkea.

Jos esimerkiksi tanssikoulussa on neljä salia, mutta vain yksi wc-tila, miten henkilömäärää tulkitaan?

– Yritys voi rytmittää ihmisten kulkemista porrastaen niin, että yhteisissä tiloissa on maksimissaan 10 henkilöä. Tämä pitää osoittaa kirjallisesti asiakkaille, ja miettiä, miten sisääntulevat ja uloslähtevät eivät ole tiloissa samaan aikaan, terveydenhuoltoyksikön päällikkö Mikko Floreen kertoo.

– Wc-tilan hygieniasta pidettävä huolta, terveydenhuoltoyksikön ylitarkastaja Oona Mölsä lisää.

Yrityksiltä edellytetään kirjallista suunnitelmaa, miten ne aikovat järjestää tilansa niin, että yli kymmentä henkeä ei ole samassa tilassa yhtä aikaa. Avi on laatinut pohjan suunnitelman tueksi verkkosivuilleen.

Rajoitukset tulevat voimaan nopeasti, Uudellamaalla jo maanantaina 1.3. Avin viranomaiset lupaavat ymmärrystä sille, että suunnitelma ei voi olla valmis heti, mutta se pitäisi tehdä mahdollisimman pian.

Katila näkee portaittaisen rajoitussääntelyn ajatuksen jäävän vaille merkitystä, kun kovimmalle tasolle, eli sulkupäätökseen siirrytään näin nopeasti.

– Olisi tärkeää, että Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos ja Sosiaali- ja terveysministeriö tuottaisivat ja julkaisisivat tarkempaa tietoa tartuntojen lähteistä. Ilman tällaista tietoa ei voida luotettavasti arvioida, ovatko asetetut rajoitukset perusteltuja ja millaisia vaikutuksia asetetuilla rajoituksilla on, hän jatkaa.

Ilmiantoja ja havaintoja valvonnan perustana

Avi valvoo rajoitusten toteutumista ilmiantojen ja havaintojen perusteella. Viime vuonna tarkastuksia oli 800 kappaletta. Tänä vuonna niitä on tehty jo 120.

Rajoitukset ja niiden tulkinnat ovat aiheuttaneet paljon kysymyksiä. Jos oman yrityksen tilanne on epäselvä, kysymyksiä voi lähettää Avin koronainfo@avi.fi -sähköpostiin.

Katila on huolissaan kahden viikon sulun taloudellisista vaikutuksista yrityksille.

– On tärkeää, että suluista aiheutuvat vahingot kompensoidaan yrityksille. Jo tällaisella sululla voi viedä yrityksen taloudelliseen ahdinkoon, hän toteaa.

Lue Avin Usein kysytyt kysymykset

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi