3.5.2018 klo 11:41
Uutinen

Puheenjohtajan terveisiä: Säilytä turvallinen etäisyys

Turun Yrittäjien 150 v. juhlavuosi jatkuu. Pääjuhlaa vietimme Logomossa 10.3 suuren juhlijajoukon voimin loistavassa hengessä.

Suuri kiitos kaikille mukana olleille sekä yhteistyökumppaneille. Kiitos kaikille merkkipäivää tervehdyksellään muistaneille. Juhlaamme kunnioitti myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö juhlallisen tervehdyksen muodossa.

Yrittäjille kiire on lähes normitila ja ennemminkin vauhdin hidastuminen aiheuttaa meille stressiä. Kevään lisäksi vauhtia on lisännyt jo pidempään jatkunut talouden kasvu alueellamme. Elämme
kuitenkin myös epävarmuuden aikaa. Suuressa kuvassa tulevaisuutemme tulee olemaan jatkuvien muutosten keskellä toimimista. Kun vauhti on kova ja kiireen tunne päällimmäinen, kannattaa säilyttää turvallinen etäisyys omiin toimiin. Kukaan muu ei tee sitä puolestasi. Kuten liikenteessäkin ilman riittävää turvaetäisyyttä kuljettaja ei kykene hahmottamaan kokonaisuutta ja yllättävien tilanteiden aiheuttamat seuraukset voivat olla dramaattisia. Yrittäjällä pitää olla selkeä kokonaiskuva tekemisistään sekä visio tulevaisuudesta; myös muuttuvia tilanteita varten. Ja myös siksi että kykenee säilyttämään henkisen vireytensä. Toimintaympäristömme muutoksiin liittyen avaan paria ajankohtaista aihetta.

Valtakunnallisesti valmistellaan lähihistoriamme suurinta muutosta: maakunta- ja soteuudistus tulee toteutuessaan vaikuttamaan meihin kaikkiin. Siihen sisältyy isoja odotuksia ja suuria mahdollisuuksia. Pitkän, pitkän veivaamisen jälkeen uudistus on nyt poliittisten päätösten osalta loppusuoralla ja sisäpoliittisessa keskiössä. Sen tulevaisuuden tulevat nyt lähikuukaudet näyttämään. Samassa ratkeaa myös hallituksen ja oletettavasti eduskunnan jatko. Järjestön puitteissa olemme muutosten valmistelussa pyrkineet vaikuttamaan yrittäjille edulliseen suuntaan. Työ jatkuu ja tiedotamme asioista sekä koulutamme jäsenistöä tilanteiden mukaan.

Vaikutukset yrityksen toimintaan on yrittäjällä itsellään oltava selvillä ja tarpeelliset toimenpiteet parhaan mukaan linjattuina. Muutos tulee viemään vuosia ja maakunnan tasolla järjestö pyrkii tehostamaan osuuttaan. Myös ensimmäiset maakuntavaalit ovat muutoksen myötä tulossa. Yrittäjäkentälle on tärkeää saada päättäjien joukkoon mahdollisimman laaja edustus. Sellaisia edustajia jotka kykenevät säilyttämään tarkoittamani turvallisen etäisyyden ja visioimaan päätöstensä vaikutukset kokonaisuuksiin pitkällä aikajänteellä. Yrityskentällä odotamme markkinoiden avautumista ja lisääntyviä mahdollisuuksia toimia osana rakennettavaa, joustavaa ja tehokasta tuottajaverkostoa. Turun Yrittäjät on aktiivisesti luomassa uutta mallia tähän. Kyse on viime vuonna julkistetusta yhteistyöhankkeesta, jota on työstetty Arkean kanssa. Malli avaa jäsenistöllemme helpon kanavan osallistua Arkean kilpailutuksiin. Tavoitteena on ollut luoda pohja, jota voidaan hyödyntää jatkossa laajemminkin, siis esimerkiksi maakuntatasolla. Malli on vihdoin valmis ”koeajoon” ja se lanseerataan toukokuussa. Tuloksia odotellaan myös SY:n tasolla. Seuraa uutisointia
tästä ja hyödynnä mahdollisuutesi.

Työnantajayrittäjille työvoiman saatavuus ja pysyvyys ovat kriittisiä tekijöitä. Samoin työvoimakustannusten ja –politiikan ennustettavuus. Yrittäjän pitää kaikista sopimuksista huolimatta miettiä
oman yrityksensä lähtökohdista mitä voi tehdä paremmin ollakseen hyvä työnantaja, sillä yrityksen menestykselle hyvät työntekijät ovat keskeisiä. Nyt kun palkkaneuvotteluja useilla aloilla on käyty ja käydään, totean että vastakkainasettelun aika on ohi. Siinä on lopulta vain häviäjiä. Hyvin toteutettuna oppilaitosyhteistyö voi toimia ratkaisuna työvoimakysymyksiin, mutta tässäkin pitää ottaa se turvallisen etäisyyden hetki: katsoa yhteisesti yrityksen tarpeet ja ohjausresurssit, koulutettavan työntekijän sopivuus sekä varmistaa oppilaitoksen ohjausosaaminen aiheessa. Hyvällä tiellä kuitenkin ollaan ja tulevaisuuden työpaikat rakennetaan yhdessä.

Menestyvän yrittäjän merkki ei ole pelkästään taloudellinen menestys. Silloin kun voi kokea nauttivansa työstään ja tuntee, että omassa yrityksessä ilmapiiri on hyvä, olet saavuttanut jotain. Itsensä työllistäminen yrittäjänä on kasvava trendi ja merkittäviä työyhteisöjä ovat nykyään myös yksinyrittäjien verkostot. Tekemistä meille kaikilla riittää eikä työ tekemällä lopu vaikka digitalisaation tehostavat vaikutukset ovat vasta alussa. Muista siis pitää se turvallinen etäisyys ja jarruttaa välillä vauhtisokeuden välttämiseksi niin pysyy homma paremmin hanskassa. Hyödynnä Turun Yrittäjien jäsenyyden Sinulle antamat laajat mahdollisuudet!

Ja ihan avoimesti saa kertoa miten hienoa on olla Suomen suurimman paikallisyhdistyksen jäsen.

Loistavaa ja aurinkoista Yrittämisen kesää teille kaikille!

Jari Rastas
Turun Yrittäjien
puheenjohtaja