2.11.2018 klo 11:00
Uutinen

Turku panostaa voimakkaasti ydinkeskustan saavutettavuuteen joulukuussa

Turun kaupunki tarjoaa maksutonta kadunvarsipysäköintiä kaupungin ydinkeskustassa koko joulukuun ajan. Kampanjalla kaupunki helpottaa joulukauppaa ja edistää ostosten tekemistä keskustassa.

– Turun keskustaa kehitetään nyt voimakkaasti, mikä tarkoittaa isoja työmaita aivan ydinkeskustassa. Pysäköintikampanjalla korostamme sitä, että keskustaan voi ja saa ajaa rakennustöistä huolimatta, sanoo Turun kaupunginjohtaja Minna Arve.

Pysäköinti on joulukuussa maksutonta ykkösvyöhykkeellä arkisin kello 14 alkaen ja lauantaisin koko päivän. Ykkösalue on Turun keskustassa alue, joka rajoittuu Aninkaistenkatuun, Maariankatuun-Puutarhakatuun, Humalistonkatuun ja Läntiseen Rantakatuun.

– Turun kaupunki ponnistelee yhdessä yrittäjien ja kaikkien turkulaisten kanssa keskustan vetovoiman säilyttämiseksi. Ymmärrämme joulukaupan merkityksen keskustan kauppiaille ja haluamme tukea sitä, kaupunginjohtaja Arve kuvaa kampanjan tavoitteita.

Maksuttomia paikkoja on kaikkiaan 600

Maksuttomiksi tulee joulukuun ajaksi kaikkiaan 600 kadunvarsipaikkaa. Ykkösvyöhykkeellä on normaalisti 650 maksullista ja 50 maksutonta kadunvarsipaikkaa. Väliaikaisten pysäköintijärjestelyjen takia ykkösvyöhykkeeltä on vähentynyt vain 50 paikkaa, koska keskustan muutostöiden takia parkkipaikkoja on vähennetty 150 kappaletta, mutta uusia on tehty 100 kappaletta.

Koko Turun keskustan alueella, Aninkaistenkadun, Ratapihankadun, Puistokadun ja Itäisen Rantakadun rajaamalla alueella, on kaikkiaan 2400 kadunvarsipaikkaa ja pysäköintilaitoksissa 2900 paikkaa.

Kampanjan arvo kaupungille on arviolta 125 000 euroa. Turun kaupunginhallitus käsittelee asiaa maanantain 5.11. kokouksessaan. Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee pysäköinnin maksullisuusajan ja pysäköintitaksan muutosta tiistaina 6.11.

Keskustan muutostöiden takana on kunnianhimoinen keskustavisio

Turun keskustaa hallitsee vuoden 2021 loppuun saakka Kauppatorin uudistus, jossa torin alle rakennetaan maanalainen pysäköintilaitos ja koko Turun Kauppatori uusitaan. Uudistustyön takia kaupungin bussiliikenne siirrettiin syyskuun lopussa pois Kauppatorilta ja myös kadunvarsipysäköintiä järjesteltiin uudelleen ja läpiajoon keskustassa tuli muutoksia.

Turun keskustan muutokset ovat merkittävä osa keskustan kehittämisen kärkihanketta, jossa Turulle luodaan elinvoimainen ja vetovoimainen keskusta kaupunkistrategian mukaisesti Turun 800-vuotisjuhliin vuoteen 2029 mennessä.

– Muutosten ja mahdollisuuksien yhtäaikainen kertominen on ollut vaikeaa ja mielikuva saavutettavasta keskustasta on kääntynyt valitettavasti kielteiseksi. Pääviesti kuitenkin on koko ajan ollut ja on tämänkin kampanjan ajan se, että Turun keskustaan saa ja voi tulla omalla autolla siltojakin pitkin läpiajokiellosta, joukkoliikennejärjestelyistä ja toriparkkityömaasta huolimatta. Kaupat ovat auki ja parkkipaikkoja on tarpeeksi, sanoo Turun apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.

Kauppiasyhdistykset ovat tyytyväisiä

Turun useat kauppiasyhdistykset ja yrittäjät ovat hyvin tyytyväisiä kaupungin vastaantuloon. Yhdistykset ovat olleet aktiivisesti yhteydessä kaupungin johtoon ja tuoneet esiin huolensa.
– Olemme iloisia, että meitä on kuultu. Olemme toivoneet tällaista vastaantuloa kaupungilta, sanoo Kauppahalliyhdistyksen puheenjohtaja Jari Heinonen.

Myös Turussa Kauppatoriyhdistyksessä ollaan tyytyväisiä ja ehdotetaan, että myös torikaupalta talviajaksi osittain vapautuvaa tilaa voisi käyttää parkkipaikkoina. Suurta osaa keskustan yrittäjistä edustava Turun Ydinkeskustayhdistys on mukana levittämässä tietoa kampanjasta.

– Turun keskustasta tulee joulukuun ajaksi Suomen suurin kauppakeskus eli paikka, jossa voi tehdä jouluostokset kuten ilmaisella pysäköinnillä asiakkaita houkuttelevat ostoskeskukset tekevät. Joulukuun kampanja on merkittävä, sanoo Turun Ydinkeskustayhdistyksen toiminnanjohtaja Katariina Räike.

Ilmaisesta pysäköinnistä kertoo vaaleanpunainen ilme

Joulukuun ajan kestävä maksuton pysäköinti näkyy pysäköintimittareissa, joihin liimataan ilmaispysäköinnistä kertovat vaaleanpunaiset tarrat. Vaaleanpunainen on Kauppatoriuudistuksen väri. Pysäköintiautomaatteihin ja mobiilimaksamisjärjestelmiin puolestaan tehdään maksullisuusajan muutokset.

Kampanjaa ja sen vaikutuksia luonnollisesti myös seurataan. Seurannassa ovat kauppiaiden tulot, yleinen asiakaspalaute ja sidosryhmiltä saatava palaute. Jos tulokset ovat hyviä, kampanja voidaan toistaa Kauppatorin uudistustyön aikana.

– Lisäksi mietimme koko ajan myös muita toimenpiteitä pysäköinnin helpottamiseksi ja uusien alueiden löytämiseksi pysäköinnille muutostöiden ajaksi, kertoo Kaupunkiympäristötoimialan johtaja Christina Hovi.