16.3.2018 klo 18:02
Uutinen

Mielitkö työnantajaksi, TEM tarjoaa maksutonta sparrausta – Ratkaisu voi olla myös ostopalvelu

Yrittäjälle maksuton neuvontapalvelu -hanke kehittää ensimmäistä työntekijäänsä palkkaavien yksinyrittäjien työnantajataitoja ja rekrytointiosaamista.

Suomen Yrittäjien toimialapäällikkö Mika Hämeenniemen mukaan, jos yksinyrittäjät eivät hyödynnä hanketta enempää, hankerahoja jää käyttämättä. Siihen on varattu 2,3 miljoonaa euroa.

– Yksinyrittäjän, jonka tavoitteena on rekrytoida ensimmäinen työntekijä tai hankkia ostopalveluna, kannattaa tarttua mahdollisuuteen ja lähteä mukaan hankkeeseen. Eli kipinää kasvuun ja kehittymiseen tulisi olla, mutta muita vaatimuksia ei sitten juuri olekaan, Hämeenniemi rohkaisee yksinyrittäjiä lähtemään mukaan.

Yksinyrittäjä voi olla suoraan yhteydessä hankkeen valittuihin palveluntuottajiin eri puolilla Suomea. Yrittäjästä työnantajaksi -hanke kestää vuoden 2018 loppuun. Työ- ja elinkeinoministeriön valtakunnallinen kärkihanke toteutetaan yhteistyössä Suomen Yrittäjien kanssa.

Palvelu on ollut hyödyllistä

Hankkeen projektisuunnittelija Maria Seppänen Uudenmaan TE-palveluista kertoo hankkeen tavoittaneen tähän mennessä 170 asiakasyrittäjää. Osalla yksinyrittäjistä konsultaatio on vielä meneillään, ja 65 henkilöä on käynyt konsultaation loppuun.

– Valtaosa asiakkaistamme on tosi tyytyväisiä tähän palveluun ja suosittelisi sitä kysyttäessä muille yrittäjille.

Hankkeella ei ole valtakunnallista koontisivua internetissä, mikä on haitannut palvelun näkyvyyttä.

Ratkaisu voi olla myös tilapäistyövoima

Viime syksynä käynnistyneen hankkeen tiimoilta Tamora on konsultoinut yhteensä 30 yksinyrittäjää. Hanke voi auttaa myös silloin, kun useampi yrittäjä haluaa työllistää yhteisen työntekijän tai kun työntekijän tarve on tilapäinen.

– Yksinyrittäjien tarve on näyttäytynyt erilaisina asioina: voi olla työvoiman tai ostopalvelun hankkimista tai markkinointiosaamisen ostamista. Yrittäjien oma liiketoiminta on parantunut. On myös löytynyt piilossa olevia työpaikkoja. Suoria rekrytointeja on ollut jonkun verran, Tamora Oy:n toimitusjohtaja Jaana Utti kertoo.

Yksi mielenkiintoinen lopputulema on ollut se, että Varsinais-Suomessa hankkeeseen osallistuneet kolme yrittäjää ryhtyivät luomaan yhteistä varahenkilöjärjestelmää.

Palveluntuottajalla eri alojen osaajia mukana

Utti kertoo yrityksensä tarjoavan hankkeessa toistakymmentä konsulttia. Meillä on palvelumuotoilijoita, juristi, kauppatieteilijöitä ynnä muita ammattilaisia mukana.

– Olemme löytäneet ratkaisuja, joilla yrittäjän arki ja liiketoiminta helpottuvat, kunhan ostaa joitain ostopalveluita, esimerkiksi markkinointia, näkyvyyden parantamista tai esimerkiksi digitalista osaamista. Se voi olla tilapäistyövoimaa. Yrittäjä tarvitsee sellaista näkemystä ja sparrrausta liiketoimintaan.

– Etenkin yksinyrittäjillä se voi olla liikevaihdon kasvattamista rekrytoinnilla, useammalla paikkakunnalla toimivan yrityksen Utti kertoo.

Jaana Utti on tyytyväinen, että ensimmäistä kertaa tässä pilotissa yrittäjät saavat olla mukana toteuttamassa ja kehittämässä julkisen yrityskehityksen tulevaisuuden palveluja.

Hyvä esimerkki siitä, että yrittäjä tietää julkista toimijaa paremmin, mitä toinen yrittäjä tarvitsee, on Tamoran käyttöön ottama minikartoitus.

– Olemme ottaneet käyttöön minikartoituksen: soitamme yksinyrittäjille, jotka tuntuvat sopivilta. Ensin olemme tehneet minikartoituksen ja sen jälkeen katsoneet, että minkä alan konsultti olisi tähän kohtaan oikea.

Yrittäjä ei kiireessä välttämättä tunnista olemassa olevia tarpeitaan. Ns. kylmäsoitoilla on saatu levitettyä tietoa hankkeesta ja löydetty siitä hyötyviä yrittäjiä.

”Suurin merkitys on juuri yksinyrittäjien kasvupotentiaalissa”

TE-palvelut tekee konsultoinnin lopussa kyselyn. Tähänastisessa vapaassa palautteessa yrittäjät ovat kertoneet, että sparraus sai ajattelemaan yrityksen kehittämistä. Muutama yrittäjä kertoi uskovansa, että sparrauksen aikaansaama kehittämisvire vie yritystoimintaa eteenpäin. Palautteessa sanottiin myös, että osallistujat saivat konkreettista apua työvoiman palkkaustilanteeseen.

SY:n Yksinyrittäjäkyselyn mukaan yksinyrittäjissä on paljon kasvuhalukkuutta. 70 prosenttia vastanneista kertoi tavoittelevansa joko voimakasta tai mahdollisuuksien mukaan kasvua.

– Ensimmäisen työntekijän rekrytointi tai hankkiminen ostopalvelulla ovat erittäin suuria asioita ja usein rekrytointia siirretään viimeiseen saakka. Hankkeen suurin merkitys on juuri yksinyrittäjien kasvupotentiaalissa. Yksinyrittäjälle suurin hyöty on siinä, että hankkeen kautta saa tukea ja sparrausta yritystoiminnan kasvulle. Ja lisäksi kaiken tuen saa ilman kustannuksia, SY:n Mika Hämeenniemi korostaa.

Valitut palveluntuottajat

Valitut palveluntuottajat, joihin yritykset voivat jo ottaa yhteyttä ovat: Etelä-Pohjanmaa ja Pohjanmaa: Suomen Yrittäjäopisto, Häme: Hyria, Kaakkois-Suomi ja Varsinais-Suomi: Tamora, Keski-Suomi, Pohjois-Karjala ja Pohjois-Savo: Anakom, Uusimaa ja Lappi: Turre Legal sekä Pirkanmaa, Pohjois-Pohjanmaa ja Satakunta: Arffman Consulting.

Lisätietoa hankkeesta ja ilmoittautuminen

SY:n palkkalaskuri

Piirroskuva: Tamora Oy

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi