9.4.2021 klo 11:32
Uutinen

Ravintolat auki rajoituksin, harrastukset asteittain, tapahtumia turvallisesti ja rokotepassi matkailuun – Pentikäinen: ”Yritysten tervehtyminen vie aikansa”

Exit-strategia luo yrityksille toivoa, vaikka ahdinko ei lopu kriisin päättymiseen.

Hallitus esitteli perjantaina aamupäivästä exit-strategiaa, eli suunnitelmaa, jolla koronakriisin rajoitustoimenpiteitä voitaisiin alkaa purkaa.

Pääministeri Sanna Marinin mukaan tavoitteena on hallittu ja vaiheittainen purkaminen. Se etenee kolmessa vaiheessa tautitilanteen parantuessa.

Rajoitusten lievennyksiä ja poistoja yli kesän

Rajoituksia aletaan purkaa niin, että huhtikuussa poikkeusolot päättyvät. Ravintolat saavat avata oviaan, mutta tiukoin asiakaspaikka- ja aukiolorajoituksin.

Toukokuussa palattaisiin alueellisiin toimiin, lasten- ja nuorten ryhmäharrastukset alkavat toimia ja julkiset sekä yksityiset tilat, kuten kirjastot ja museot avaavat oviaan. Työmatkaliikenne sallitaan EU-alueella

Rokotetodistus, tai vihreä todistus, tulee osaksi matkustamista.

Kesäkuussa kokoontumisrajoitukset ja ravintoloita koskevat rajoitukset lievenisivät ja sisärajavalvonta poistuisi.

Aikuiset saisivat alkaa käydä ryhmäharrastuksissa ja yleisötilaisuuksia voi alkaa järjestää osallistujarajoituksin.

Heinä- ja elokuussa yleisö- ja kokoontumisrajoituksia lievennetään ja poistetaan.

Elokuussa työmatkaliikennettä sallittaisiin jo EU:n ulkopuolelle.

Kaikki toimenpiteet ovat kuitenkin alisteisia tautitilanteen kehittymiselle, eli tautitilanteen pahentuessa, rajoituksissa voidaan mennä myös takapakkia.

Yritysten ahdinko ei pääty exit-strategialla

Suomen Yrittäjät pitää exit-strategiaa tervetulleena, mutta se ei ole oikotie onneen.

– Yritysten ahdinko ei lopu koronakriisin päättyessä. Tarvitaan toimia, jotka tukevat yritysten toipumista, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen huomauttaa.

Vaikka exit-strategia on vielä kesken, eikä sitä epidemiologisista syistä päästäisi toteuttamaan toivotusti, se luo Pentikäisen mukaan toivoa paremmasta kuluttajille ja yrityksille.

Yritysten ahdinko ei kuitenkaan poistu samoilla askelmerkeillä. Joissakin yrityksissä jäljet näkyvät pitkään.

– Yritysten taseiden tervehtyminen vie aikansa. Maksuvaikeudet jatkuvat monilla kriisin hellitettyäkin, Pentikäinen huomauttaa.

Onkin tärkeää, ettei yrityksiä unohdeta rajoitusten lieventyessä.

– Exit-strategian tulee sisältää toimia, jotka auttavat yrityksiä toipumaan: yritystukia tarvitaan vielä kesän yli, yritysten rahoitus on turvattava ja Verohallinnon sekä työeläkeyhtiöiden kanssa on voitava tehdä yksilöllisiä maksujärjestelyjä. Tarvitaan määräaikaisia hallinnollisia joustoja, Pentikäinen listaa.

Rokotteiden kohdentaminen tautialueille auttaa koko maata

Yrittäjät kannattaa rokotepassia ja rokotusten kohdentamista. Se nopeuttaa yrityselämän toipumista ja antaa kansalaisille mahdollisuuksia palata kohti normaalia. Pentikäinen toteaa, että erityisen tärkeä se on tapahtuma-alalle.

Yrittäjät on jo pitkään vaatinut rokotusten kohdentamista vaikeimmille tautialueille sen jälkeen, kun riskiryhmät on rokotettu. Rokotuksia pitää myös kohdistaa työtehtäviin, joissa ollaan asiakaspalvelussa eikä etätyö onnistu. Pitää huomioida myös matkailu- ja vientiyritykset.

– Kun tilanne pahimmilla tautialueilla hellittää, koko maa toipuu paremmin.

Exit-suunnitelma on avattu viikon mittaiselle kommenttikierrokselle, joka on avoin kaikille. Se toimii verkossa Otakantaa.fi-verkkosivulla. Kommentointimahdollisuus avautuu iltapäivällä ja vaatii rekisteröitymisen.

Viikon kuluttua hallitus keskustelee työmarkkinajärjestöjen ja kuntatoimijoiden kanssa strategiasta.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi