Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Korona

Kustannustuen hakemuksia hylätään nyt aikaisempaa vähemmän – yksi asia jäi hiertämään tuen ehdoissa

Kustannustuen kolmannen kierroksen haku käynnistyi huhtikuun lopussa. 

Kustannustukea sen kolmannella kierroksella hakeneita yrityksiä on jo lähes 10500. Tukea on haettu aktiivisesti, sillä ensimmäisellä kierroksella hakemuksia lähetettiin yhteensä vajaat 12 900 kappaletta.

Maanantaihin 10. toukokuuta mennessä hyväksyttyjä hakemuksia oli kirjattu kaikkiaan 4211 kappaletta, kun päätöksen oli saanut 5731 yritystä. Samaan ajankohtaan mennessä tukea oli myönnetty yhteensä 49 miljoonaa euroa. Toisella hakukierroksella määrä oli yhteensä 183 miljoonaa.

Eniten kustannustukea on maksettu ravitsemusliikkeille, sen jälkeen majoitusalalle ja kolmanneksi eniten urheilu- ja virkistyspalveluille.

Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala on tyytyväinen siihen, että käynnissä oleva tukikierros palvelee aikaisempaa paremmin pieniä yrityksiä.

– Kustannustuki kolmosen ehdot ovat nyt paremmat pienten yritysten kannalta. Toisen kierroksen hylkäysprosentti kahden viikon haun perusteella on huomattavasti aiempia pienempi. Hyväksyttyjä hakemuksia on ollut yli 70 prosenttia, kun aiemmissa kustannustuissa luvut olivat päinvastaisia.

Moitittavaakin kustannustuesta löytyy. Kujala toivoisi seuraavalle kierrokselle muutoksia liikevaihtorajaan.

– Monella yrittäjällä tukihakemus on hylätty, koska yrityksen liikevaihto ei ole laskenut vaadittavaa 30 prosenttia, vaan lasku on jäänyt hieman sen alle. Tämä tuntuu epäoikeudenmukaiselta. Suomen Yrittäjät esitti kustannustuen valmisteluvaiheessa tämän rajan laskemista 20 prosenttiin. Näin ei kuitenkaan tehty budjettirajoitteiden takia, vaikka eduskunnassakin asiasta vielä keskusteltiin.

– Nyt kun valmistellaan seuraavaa kustannustukikierrosta, toivomme edelleen hallituksen varaavan tähän riittävät määrärahat ja laskevan rajaa, Kujala jatkaa.

Eniten tukea alle 10 työntekijän yrityksille

Kustannustuen kolmannelle kierrokselle näyttää olevan tunnusomaista se, että yhtä tuensaajaa kohden myönnetty tuki on selvästi pienempi kuin aikaisemmin. Myös eniten maksatuksia saaneiden yritysten joukossa tämä kokoluokka on kärjessä.

Yksityisten elinkeinonharjoittajien osuus hakemusten määrästä kolmennella tukikierroksella on tällä hetkellä noin 8,50 prosenttia. Koko toisen hakukierroksen aikana se oli yhteensä hieman runsaat 13 prosenttia, ensimmäisellä kierroksella vain runsaat viisi prosenttia.

Tukea saaneiden osuuksissa toiminimiyrittäjät ovat jääneet kahdella aikaisemmalla kierroksella selvästi alle kahteen prosenttiin. Kolmannella kierroksella osuus on tällä hetkellä (10. toukokuuta) 1,2 prosenttia.

– Vaikka aiemmilla kierroksilla olisi tullut kielteinen päätös, rohkaisen yrittäjiä nyt hakemaan. Kannattaa kuitenkin ennalta katsoa ehdot, Anssi Kujala jatkaa.

Apua hakemiseen löydät täältä

Kustannustuen kolmannen kierroksen hakuun löytyy lisää tietoa Valtiokonttorin sivuilta. Kujala muistuttaa, että apua löytyy myös yrittäjäneuvojien kautta Alueesi Korona-apu -neuvonnasta, josta voit lukea lisää täältä.

Ohjeita hakuun voit kuunnella Yrittäjän podcastin uusimmasta jaksosta, jonka vieraana on Valtiokonttorin asiantuntija.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi