1.6.2021 klo 13:24
Uutinen

Tapahtumatakuun haku alkaa tänään – ”Eniten loukkaa se, että olemme joutuneet perustelemaan olemassaoloamme”

Tapahtumatakuu on parempi kuin ei mitään, mutta kaukana tarpeista. Yli vuoden toimintakyvyttömänä olleen alan toimijoista moni on perunut suunnitellun kesän tapahtuman. Turun Kesärauha järjestetään uudessa paikassa ja myöhemmin kesällä.

Tapahtumatakuun haku alkaa tänään. Sitä voi hakea kesä-, heinä- ja elokuussa.

Valtiokonttori ohjeistaa, että tapahtumatakuu on ennakollinen maksusitoumus, joka myönnetään tapahtumajärjestäjälle tämän ilmoittamista kustannuksista. Jos tapahtuma perutaan tai sen laajuutta rajoitetaan lain tai viranomaisen määräyksestä, korvausta maksetaan toteutuneista kustannuksista.

Tapahtumatakuuta haetaan kahdessa osassa. Tapahtumalle haetaan ensin ennakollinen maksusitoumus eli tapahtumatakuu, joka myönnetään tapahtumajärjestäjälle. Toisessa vaiheessa tapahtuman järjestämisen toteutuneista kuluista voi hakea korvausta, jos tapahtuma peruuntuu tai toteutuu olennaisesti pienempänä.

Lue hakuohjeet ja kriteerit Valtiokonttorin sivulta.

Parempi kuin ei mitään

Turussa elokuun ensimmäisenä viikonloppuna järjestettävä Kesärauha-tapahtuma on yrittänyt varmistaa tapahtuman toteutumisen siirtämällä sen kesäkuun puolivälistä myöhemmäksi ja Turun Vanhalta Suurtorilta Turun Linnan Puistoon, joka on kolme kertaa suurempi puistotila, eli väljempi tila.

Suuri toive on, että tapahtumatakuuta ei tarvitsisi hakea, eli perua tai oleellisesti pienentää suunnitelmia.

– Hyvä, että tapahtumatakuu on olemassa. Parempi se on kuin ei mitään. Tapahtumatakuu antaa taloudellista turvaa siinä, että voimme edetä suunnitelmissa, silläkin uhalla, että tapahtuma jouduttaisiin perumaan viime metreillä, Kesärauha-festivaalin taiteellinen johtaja Pietu Sepponen kertoo.

15 prosenttia voi olla liian suuri riski

Tapahtumatakuussa tapahtumajärjestäjällä on 15 prosentin omavastuu kustannuksista, jos tapahtumaa ei voikaan järjestää. Se on paljon alalle, jonka toimintamahdollisuudet ovat olleet minimaaliset tai mahdottomat yli vuoden.

Monet tälle kesälle suunnitellut yritysvetoiset tapahtumat on peruttu tai siirretty ensi kesään. Sanoma-konserniin kuuluva Nelonen Media Live hallitsee kesätapahtumien tarjontaa ympäri Suomen.

Kesärauhaa järjestävälle Sunborn Eventsille 15 prosentin omavastuu tarkoittaisi Sepposen mukaan suuruusluokaltaan kuusinumeroista lukemaa. Riski on sellainen, jota moni yrittäjä ei pysty ottamaan.

Hallituksen vastuulla ottaa koppia väliinputoajista

Tapahtumatakuuta on arvosteltu kovin sanoin. Liian vähän, liian myöhään ja vain kolmen kuukauden ajalta, kun ala on ollut lähes toimintakyvytön viime vuoden maaliskuusta lähtien.

– Onhan tämä aivan liian myöhään valmistunut. Se, mikä alan toimijoita on loukannut ehkä eniten, on se, että olemme joutuneet perustelemaan olemassaoloamme. Päättäjät eivät ole myöskään ehkä sisäistäneet, että tämä on ympärivuotinen toimiala, joka ei toimi vain kesäisin. Toukokuu on kesätapahtumien suhteen jo täysi tapahtumakuukausi. Tässä on ollut asenteellisia esteitä, eikä tukea ole siksi koettu kiireellisiksi, Sepponen kertoo.

Hän on ollut itsekin kommentoimassa tukea sitä valmisteltaessa. Iso voitto on se, että omavastuuosuus laski 30 prosentista 15 prosenttiin. Huolet eivät alan toimijoilla vielä ole ohi.

– Tällä alalla on isot alihankintaketjut, ja nyt on pinnalla huoli väliinputoajista. Jos tapahtumatakuu ei katakaan kuluja, alihankkijan pitäisi päästä jonkun muun tuen piiriin. Tässä on kyseessä elämäntyön ja elinkeinojen katoaminen. Jos hakukauden keskellä ilmenee käytännössä, että yrittäjiä on tippumassa turvaverkkojen läpi, hallituksen täytyy kantaa vastuuta ja ottaa koppia, Sepponen sanoo.

Viranomaispäätökset ratkaisevat

Edelleen tapahtumajärjestäjän joutuvat jännittämään viranomaisten päätöksiä ja tautitilanteen kulkua. Sosiaali- ja terveysministeriö kertoi eilen, että kahden metrin turvavälistä ulkotiloissa luovutaan. Se helpottaa ulkotapahtumien, kuten festivaalien, järjestämistä, mutta kokoontumisrajoitukset voivat estää koko tapahtuman järjestämisen silti.

– Päätökset ratkaisevat. Turku olisi jo tartuntatapausten puolesta tippunut leviämisvaiheesta kiihtymisvaiheeseen, mutta viranomaisten päätöstä kokoontumisrajoituksista ei ole vielä tullut. Tapahtuma on liitoksissa myös ravintola-alan rajoituksiin, joiden on oltava linjassa K-18-tapahtumassa. Meillä on hyvä keskusteluyhteys Aviin, joka pitää suunnitelmaamme järkevänä, ja on luvannut antaa päätöksen heti, kun voivat, Sepponen kertoo.

Lue myös Tapahtumatakuu tulee osaksi kustannustuen neljättä hakukierrosta – ”Ei täytä alan tarpeita”

Tapahtuma-alan yrittäjä pelkää, että väärin kohdistuvat tuet alkavat ohjata alan toimintaa – ”Päättäjät eivät ymmärrä alaamme ollenkaan”

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi