Remu Oy odottaa hartaasti, että Finnveran rahoitus yltää myös pienempiin vientikauppoihin – ”Tämä avaa meille paljon uusia mahdollisuuksia”

Konepajayritys Remu Oy ottaa isoja rahoituksellisia riskejä lähes aina, kun se vie maanrakennuskoneiden lisälaitteita ympäri maailmaa. Pk-yritysten vientiin on luvassa nyt helpotusta. Finnvera toi helmikuussa pk-yrityksille alle 20 miljoonan euron vientikauppojen luototuksen. Alaraja on noin kaksi miljoonaa euroa. Loppuvuonna luototuksen odotetaan laajenevan pienempiin, jopa 100 000 euron vientikauppoihin.

– Kansainvälinen vienti on pk-.yritykselle kova laji. Muutaman kerran rahat ovat jääneet saamatta, kun ostaja ei olekaan halunnut maksaa tuotetta ja on riitauttanut perittävät. Oikeuden päästöstä alle 200 000 euron kaupasta vieraassa maassa ei ole järkeä lähteä hakemaan. Onneksi valtaosa kaupasta tulee luotettavien pitkäaikaisten jälleenmyyjäsuhteiden kautta, kertoo ähtäriläisen Remun toimitusjohtaja ja omistaja Juha Salmi.

Remu suunnittelee, valmistaa ja vie maansiirtokoneiden lisälaitteita, eli seulakauhoja, murskakauhoja sekä kaivinkoneen ponttonialavaunuja. Remun vienti on globaalia. Kohteita ovat muun muassa Filippiinit ja Havaiji. Suurimmat vientialueet ovat Kaakkois-Aasia ja Pohjois-Amerikka. Suomesta tulee Remulle vain viisi prosenttia kahdeksan miljoonan euron vuotuisesta liikevaihdosta.  

Finnvera pyrkii nyt laajentamaan asiakasrahoitusta tämän vuoden loppuun mennessä jopa 100 000 euron vientikauppoihin. Tämä tarjoaa uusia mahdollisuuksia monille suomalaisille pk-yritykselle, kuten Remulle.

– Toivomme saavamme lisää instrumentteja käyttöön jo tämän vuoden loppupuolella. Laajennamme rahoitustarjontaa uusilla tuotteilla kuten vekseleillä. Näillä pyritään mahdollistamaan jopa 100 000 euron kokoiset asiakasrahoitukset., sanoo Finnveran pk-rahoituksesta vastaava johtaja Juuso Heinilä.

”Tämä ratkaisee meille paljon asioita”

Finnvera käynnisti helmikuussa lakimuutoksen ansiosta alle 20 miljoonan euron kokoisten vientiluottojen myöntämisen suomalaisten yritysten ulkomaisille asiakkaille suoraan ilman pankin osallistumista rahoitukseen. Käytännössä alaraja on noin kahden miljoonan euron kaupoissa. Aiemmin Finnvera on toiminut tässä kokoluokassa ainoastaan vientitakuiden kautta ja yritysten ovat voineet hakea vientiluottoa pankista.

Luottosopimusten maksuaikojen tulee olla yli kaksi vuotta, Heinilä sanoo.

Tämä tuo helpotusta Remua suuremmille, eli keskisuurille 50-250 henkeä työllistäviä. Ratkaisusta arvioidaan olevan hyötyä erityisesti pääomatavaroiden valmistajille kuten kone ja laitetoimittajille.

– Pienyritykset, eli 1-49 henkilöä työllistävät painivat pienempien kauppojen kanssa ja siellä myös asiakaskunnan kirjavuus tuo oman mausteensa. Kun taas miljoonaluokan kaupat tehdään paljon helpommin luotettavien ja identifioitavien kumppaneiden kanssa, Salmo sanoo.

Salmi iloitsee siitä, että rahoitusinstrumentteja on tulossa pienemmillekin kaupoille.

– Meidän normaali kauppamme on 50 000 – 250 000 euron välillä. Seuraava askel osuu siihen kenttään, joka ratkaisee meille paljon asioita ja avaa kauppamahdollisuuksia. Helpottaisi huomattavasti, kun voisimme tarjota ostajalle rahoitusta.  Se nostaisi meidät samalle viivalle verrokkimaista, kuten Saksasta ja Italiasta tulevien toimijoiden kanssa, Salmi sanoo.

Yrittäjät vahva vaikuttaja pk-vientiluottojen takana

Suomen Yrittäjät on hyvin aktiivisesti ajanut pienempien Finnveran luottotuotteiden tuomista markkinoille. Remun Salmi on toiminut muiden vientiä harjoittavien pk-yrittäjien kanssa tässä mukana tärkeänä promoottorina.

– Olen erittäin tyytyväinen siitä, että tästä aitiopaikalta olen nähnyt asian edistymistä sekä saanut ääneni kuuluviin Suomen Yrittäjien kasvu- ja kansainvälisyysvaliokunnassa. Suomen Yrittäjät on organisaatio, jota kuunnellaan ja pystymme vaikuttamaan merkittäviin asioihin sekä tuomaan ne päätöksentekijöiden kuuluville. Tämä kehitys menee nyt oikeaan suuntaan, Salmi kiittelee.

Uusia prosesseja on kaivattu erityisen paljon teollisuudessa, Heinilä kertoo. Rahoitusprosessien on kuitenkin oltava hyvin tehokkaita, jotta rahoitukset kyetään järjestämään siten, että kustannukset pysyvät ostajan näkökulmasta houkuttelevalla tasolla

– Lakimuutoksen hyödyntäminen edellyttää sitä, että pk-yritykset tuntevat viennin rahoitusratkaisut selvästi nykyistä paremmin. Aiempiakin ratkaisuja olisi voitu hyödyntää huomattavasti laajemmin, jos niitä olisi osattu käyttää jo neuvottelutilanteessa. Lakimuutos tuo yritysten käyttöön suorat vientiluotot alle 20 me kauppoihin. Tämä auttaa erityisen paljon pk-yrityksiä, joilla on tavaravientiä ja joiden asiakkaat hyötyvät myyjän järjestämästä rahoituksesta. Suomalaisen viejän asiakas vastaa pääosin rahoituksen kustannuksista.

Askel kohti samaa lähtöviivaa kilpailijoiden kanssa

Havaijin ja Filippiinien lisäksi Remu vie tuotteitaan myös muun muassa muualle Eurooppaan ja Australiaan. Yhtenä pk-yritysten huolena on kyky kilpailla muiden alan yritysten kanssa, kun monissa kilpailijamaissa asiat ovat rahoituksellisesti paremmalla tolalla. Rahoituksen tarjoaminen ostajalle on huomattava myyntivaltti.

– Monilla kilpailijamaiden viejillä on käytössään instrumentit, joilla he tarjoavat vientikauppojen mahdollistamiseksi erilaisia rahoitusvaihtoehtoja. Parannamme suomalaisten viejien asemaa tältä osin. Toimintaympäristö on muuttunut nopeasti ja monet suomalaiset pk-yritysten etsivät uusia markkinoita ja toisaalta muutokset toimitusketjuissa avaavat tilaisuuksia. Vientiluotot helpottavat tarttumista näihin mahdollisuuksiin, Heinilä sanoo.  

Kuva Indoensiasta luonnonsuojelualueelta, jossa kone on menossa ruoppaamaan jokisuistoa niin, että sieltä valuvat ravinteet saadaan ohjattua syvemmille vähemmän herkille alueille. Kuva: Remu Oy

”Suomessa teollisuuspolitiikka on liian suuryrityslähtöistä”

Pienillä suomalaisilla viejillä on paljon haasteita. Ne ovat usein hyvin riippuvaisia muutamista asiakkaista ja myös logistiikka on hitaampaa etäisyyksistä johtuen. Kaikki kilpailutekijät olisi siksi saatava maksimaalisesti käyttöön, Salmi sanoo. Hän harmittelee suomalaista työmarkkina- ja yrityspolitiikkaa ja sitä, että Suomessa käyttöpääomarahoitus ja myös pääomasijoittaminen ovat edelleen hyvin vaatimattomalla pohjalla.

– Suomessa sekä teollisuuspolitiikka, rahoitus, että työmarkkinapolitiikka ovat hyvin suuryrityslähtöisiä. Pk-yritykset ovat ne, jotka työllistävät. Pitäisi ymmärtää, että pienyrityskentän potentiaali synnyttää uusia työpaikkoja Suomeen on täysin keskeinen asia, Salmi sanoo.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.