20.3.2020 klo 16:20
Uutinen

Hallituksen päätökset vaikuttavat positiivisesti satakuntalaisiin yrityksiin – mutta riittääkö se?

Hallitus tiedotti 20. maaliskuuta laajasta kokonaisuudesta, jolla turvataan työpaikkoja ja ihmisten toimeentuloa sekä helpotetaan yritysten taloustilannetta koronakriisin keskellä. Hallituksen arvion mukaan toimien mittaluokka on yhteensä noin 15 miljardia euroa.

Paljon hyvää, mutta järein tukiarsenaali jää yhä varikolle

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kommentoi, että hallituksen paketissa on useita hyviä ehdotuksia yritysten kassakriisien torjuntaan, mutta järein tukiarsenaali jätetään vielä varikolle.

– Se ei ole viisasta. Tarvitaan miljardiluokan suoraa tukea eikä vain lainaa.

Pentikäisen mukaan julkisen vallan pitää hoitaa pahimman kriisin ajan yrittäjien ja työnantajien sosiaaliturvamaksut eli YEL-, TyEL- ja MyEL-maksut, työttömyysvakuutusmaksut ja sosiaaliturvamaksut, jotta voimme välttää suuren konkurssiaallon.

Suomen Yrittäjien esityksen kustannusvaikutus olisi noin 1,5 miljardia euroa kuukaudessa.

Hallitus vahvistaa yrittäjän työttömyysturvaa yritysmuodosta riippumatta

Satakunnan Yrittäjät ovat tyytyväisiä siitä, että hallitus vahvistaa yrittäjän työttömyysturvaa. Hallitus ilmoitti turvaavansa yrittäjien ja freelancereiden toimeentulon yritysmuodosta riippumatta työttömyysturvan kautta. Muutokset koskevat siis kaikkia yrityksiä. Nyt liikevaihtonsa menettänyt yrittäjä voi saada työttömyysturvaa ilman, että yritystoiminta pitää ajaa alas.

– On hyvä, että hallitus on kuunnellut yksinyrittäjien hätähuutoja. Nyt on paljon yrittäjiä, joiden toimeentulo on koronakriisin takia romahtanut, Pentikäinen toteaa.

– Heitä pitää auttaa ja nopeasti. Tämä pitää saada voimaan pikavauhtia. Pitää rakentaa järjestelmä, joka on yksinkertainen ja toimii nopeasti. Byrokratia on karsittava minimiin.

Yrittäjien ajamia muutoksia työlakeihin

Hallitus ilmoitti myös useista työlakimuutoksista, joita Yrittäjät esitti hallitukselle jo viime viikolla. Hallitus esittää, että lomautusilmoitusaikaa lyhennetään nykyisestä 14 päivästä viiteen. Myös määräaikaisten työntekijöiden lomautukset ovat mahdollisia. Yrittäjien mukaan olisi tärkeää, että muutokset tulisivat voimaan takautuvasti 16.3. alkaen.

Lisäksi yhteistoimintalain piirissä olevien yritysten, jotka työllistävät vähintään 20 työntekijää, on mahdollista käydä lomautuksia koskevat yt-neuvottelut nykyistä nopeammin.

– Lomautusten toteuttaminen nopeasti on näissä oloissa kriittistä. On tärkeää, että työsopimuslain mukaista lomautusilmoitusaikaa lyhennetään merkittävästi, Pentikäinen kiittelee päätöstä.

Monella yrittäjä on yritystoimintansa lisäksi kova huoli työntekijöidensä tulevaisuudesta. Yrittäjät kiittääkin myös sitä, että työntekijän asemaa vahvistetaan.

– On oikein ja reilua, että lomautustilanteissa työntekijöiden omavastuu työttömyysturvassa poistetaan eikä karenssia tule, jos lomautuksesta sovitaan, Pentikäinen sanoo.

Satakunnan pankeilla mahdollisuus myöntää lyhennysvapaita yrityksille

Kivinen on keskustellut tällä viikolla maakunnan eri pankkiryhmittymien kanssa. Yleisesti ottaen kaikki ryhmittymät ovat valmiita myöntämään yrityksille lyhennysvapaita kolmesta kuuteen kuukauteen. Pankit tekevät erillisen päätöksen jokaisen yrityksen kohdalla erikseen.

– Pankkien toiveena oli, että yritykset olisivat heihin yhteydessä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Ei siis kannata venyttää yhteydenottoa niin pitkään, että rahat ovat totaalisesti loppu, Kivinen muistuttaa.

Lue Suomen Yrittäjien tiedote täältä >