22.1.2018 klo 07:02
Uutinen

Yrittäjän digikoulu – tuhannen taalan paikka siirtää yritys digiaikaan

Pienille ja keskisuurille yrityksille tarkoitetut Yrittäjän digikoulut siirtävät Suomea digiaikaan keväällä 2018. Työpajassa saat kartoitettua yrityksesi tietoturvan tason.

Yrittäjän digikoulukiertue tuo digitalisaation yrittäjän luo rohkaisevilla esimerkeillä valaistuna. Digikouluja järjestetään ympäri Suomen ja ne ovat täysin maksuttomia pk-yrittäjille ja -yrityksille.

– Digikoulut järjestetään vuonna 2018 yhdessä kumppaneidemme kanssa. Kumppanimme vuoden 2018 digikoulussa ovat Elisa, Holvi, Fennia ja Elo, kertoo Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Pk-yrittäjät huomio: Kotisivu puuttuu hälyttävän monelta

Digiherätykselle on Suomessa kova tarve. Viime keväänä tehty Googlen ja Suomen Yrittäjien selvitys paljasti, että suomalaiset pk-yritykset ovat jääneet jälkeen digitaalisessa kehityksessä. Suomalaisista pienistä ja keskisuurista yrityksistä hieman yli kolmanneksella ei ole edes verkkopresenssiä eli yrityksellä ei esimerkiksi ole kotisivua.

Toukokuussa 2017 tehdyssä selvityksessä oli mukana lähes 67 700 yritystä, jotka työllistävät 1–249 henkeä ja joiden liikevaihto on yli 30 000 euroa vuodessa.

Digi tuo kasvua

Digitalisaatio tuo tutkitusti kasvua, joka korostuu laaja-alaisimmin toimintaansa ja palveluitaan digitalisoineissa yrityksissä.

Elokuussa 2017 tehdyssä Elisan ja Yrittäjien kyselytutkimuksessa yritykset arvioivat, että vajaa 20 prosenttia niiden kasvusta tulee digitalisaation kautta. Tämä lukema on huomattavasti korkeampi niiden joukossa, jotka ovat digitalisoineet toimintaansa laajasti tai joiden palvelut perustuvat digitaalisuuteen. Tähän tutkimukseen vastasi 594 suomalaista pk-yrittäjää.

– Digitaalinen maailma avaa valtavan määrän mahdollisuuksia ja tuo yrittäjän arkeen sujuvuutta, joustavuutta ja tärkeimpänä kasvua. Meidän tehtävämme Elisalla on tarjota yrittäjille työkaluja, joilla voi helpottaa arkea ja tehdä jokapäiväistä työtä fiksummin. Me haluamme antaa jokaiselle yrittäjälle mahdollisuuden digitalisointiin – mahdollisuuden pienenkin olla suuri, sillä juuri sitä digitaalisuus on parhaimmillaan, Elisan Yritysasiakkaat-osaston päällikkö Nora Airas valottaa.

Tieto on arvokasta, tietoturva syytä laittaa kuntoon

Digikouluissa kuullaan jokaisella paikkakunnalla paikallisen yrittäjän tarina siitä, miten kyseinen yrittäjä on vienyt yrityksensä digiaikaan. Tämän jälkeen yrittäjät voivat osallistua kahteen käytännönläheiseen työpajaan. Työpajojen teemat ovat Kyberturvallisuus kuntoon, Palvelut ja tiedot pilveen ja Taloushallinto digiaikaan.

Fennian työpajassa kartoitetaan yrityksen tietoturvan taso ja annetaan suosituksia tietoturvariskien hallintaan. Osallistujilla onkin syytä olla kannettavat tietokoneet tai tabletit mukanaan.

– Tieto itsessään on arvokasta omaisuutta yrityksille. Jos yrityksen järjestelmät eivät ole käytössä tai tieto tuhoutuu, se voi aiheuttaa isojakin kustannuksia ja vaarantaa liiketoiminnan jatkuvuuden, Fennian riskipäällikkö Jani Salonen sanoo.

Holvin markkinoinnista ja PR:stä vastaavan päällikön Elina Räsäsen mukaan yhä useamman yrityksen liiketoiminta on riippuvaista tietojärjestelmistä.

– Monet perinteiset taloudenhallinnan palvelut eivät enää palvele pienyrittäjän tarpeita muuttuvassa toimintaympäristössä. Työkalut taloudenhallintaan eivät ole kustannustehokkaita ja vievät liikaa aikaa yrittäjän arjesta. Holvin tavoitteena on, että yrittäjät voivat hoitaa taloushallintonsa yhä ketterämmin digitaalisten työkalujen avulla.

Viime vuonna Yrittäjän digikoulu kiersi noin 15 paikkakunnalla yhteistyössä Reboot Finland -hankkeen kanssa. Reboot Finland on työ- ja elinkeinoministeriön, Tekesin ja Finpron hanke, joka uudistaa Suomea digiaikaan useilla eri toimenpiteillä.

Kevään digikoulujen ilmoittautuminen avautuu helmikuussa. Lisää tietoa digikouluista ja kiertuepaikkakunnista:

www.yrittajat.fi/digikoulu

Lue lisää: Googlen maajohtaja: ”Pk-yritysten olemassaolo asiakkaille uhattuna”

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi