19.8.2021 klo 13:26
Uutinen

NoHo Partners kokeilee pikatestejä henkilökunnallaan, valmius pian myös asiakkaille: ”Voisi olla yksi vaatimus yökerhoon”

NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström suhtautuu myönteisesti sekä koronapassiin että pikatesteihin. Hän toivoo hallitukselta pikaisia linjauksia.

Noin 200 ravintolaa Suomessa operoivan NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström on saanut esitellä viime aikoina positiivisia talouslukuja pitkän synkän jakson jälkeen. Yritys on kertonut kymmenen miljoonan euron kassavirrasta kesä-heinäkuussa.

– Nykyisillä rajoituksilla pystymme toimimaan kassavirtapositiivisesti ja pitämään ihmiset melko hyvin työllistettyinä. Yökerhopuolella lomautuksia on sen sijaan edelleen. Voisi sanoa, että neljästä moottorista kolme on käytössä. Tätä tiukemmat rajoitukset olisivat erittäin huono asia, Vikström sanoo.

Viime aikoina ravintola-alalla keskustelua on herättänyt koronapassi, johon Vikström suhtautuu myönteisesti. Hän ei allekirjoita väitteitä koronapassin ihmisiä eriarvoistavasta vaikutuksesta.

– Suhtaudun perustuslakiin kunnioittavasti. Jos ravintoloita ja tapahtumia pidetään kiinni ja satoja tuhansia ihmisiä kärsii tästä, sekin on eriarvoistavaa. Olisiko parempi, että ihmiset eivät ota rokotuksia ja eivät pääse tapahtumiin vai se, että ihmisillä ei ole oikeutta työhön? Joku kärsii tästä viruksesta aina, Vikström sanoo.

Olemme aikaisemmin uutisoineet koronapassista ja siihen liittyvistä näkökulmista. Voit lukea asiasta lisää täältä ja täältä.

Vikströmin mukaan NoHo on valmistautunut koronapassin pilotointiin jonkin aikaa. Pilotin kohteena on Helsingin kaupungin toimijoille ja sidosryhmille järjestettävä kutsuvierastilaisuus maanantaina 23. elokuuta. Ylen mukaan tilaisuudessa hyödynnetään Omakannasta saatavaa EU:n koronatodistusta tai siihen liittyvää QR-koodia.

Pikatestejä kokeillaan henkilökunnan keskuudessa

Pikatestit ovat niin ikään NoHon pilotointilistalla. Tällä hetkellä niiden toimivuutta kokeillaan muutamissa ravintoloissa henkilökunnan keskuudessa. Valmius testien käyttöönottoon on myös asiakkaille.

– Niiden kautta on löytynyt pari koronatapausta. On kuitenkin pidettävä mielessä, että pikatestien tulos ei ole välttämättä täysin luotettava. Emme halua edetä asiassa vielä, koska lakimuutoksia on mahdollisesti tulossa. Pikatestit voisivat olla yksi vaihtoehto koronapassin rinnalle esimerkiksi sisäänpääsyvaatimukseksi yökerhoihin.

– Toivottavasti saamme jossain vaiheessa ilta- ja yöravintolame auki. On muistettava, että opiskelijat ovat olleet 1,5 vuoden ajan ilman sosiaalisia tapahtumia. On varmaa, että se tarve tulee purkautumaan jotenkin. Onko parempi, että purkautuu yksityiskodeissa ja kaupungilla kuin hyvin ilmastoiduissa yökerhoissa, Vikström kysyy.

Odotukset päivitetyssä hybridistrategiassa

Sosiaali- ja tarveysministeriössä on kesän aikana valmisteltu päivitettyä hybridistrategiaa, jonka on kerrottu painottuvan aikaisempaa enemmän rokotekattavuuteen. Ravintola-alalla uutisia odotetaan malttamattomina.

– Strategian kanssa pitäisi nyt tulla ulos kuten on tehty Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Näissä maissa on annettu selkeät päivämäärät, mitä milloinkin tapahtuu. Olen pettynyt siihen, että Suomessa asiaa tarkastellaan edelleen ilmaantuvuuslukujen kautta. Toivoisin, että mittaristoon saadaan muitakin lukuja, esimerkiksi se, miten rokotusten eteneminen vaikuttaa sairaalahoidon kapasiteettiin.

Vikströmin kritiikki suuntautuu myös viestintään, joka on ollut pirstaleista. Viime aikoina viestinnästä on väännetty kättä myös viranomaistasolla, kun aluehallintovirastot ovat odottaneet tarkempia ohjeistuksia päätöksenteon tueksi.

– Tällä hetkellä lähes kuka tahansa lääkäriksi itseään tituleeraava voi kertoa, miten kauhea tilanne Suomessa on. Kansalaisen on vaikea muodostaa kokonaiskuvaa. Toivoisin, että pienempi porukka ottaisi viestinnän haltuun.

Kuvat: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi