YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Pasi Mäkinen
19.10.2021 klo 13:27
Uutinen

Hinnat nousevat – oletko valmis?

Vihdoin näköpiirissä on epidemian helpottaminen ja paluu normaaliin – ainakin osittain.

Mitä tämä normaali sitten yrityksen näkökulmasta on? Se on erittäin hyvä kysymys. Varmasti moni asia muuttuu. Yksi asia erityisesti huolettaa, ja se on hintojen voimakas nousu. Toivottavasti siitä ei tule uusi nousun kierre.

Monella toimialalla raaka-aineiden hinnat ovat jo nyt nousseet merkittävästi. Kuljetuskustannukset näyttävät myöskin nousevan. Samaan aikaan vakava työvoimapula on päällä monella alalla. Nämä ja varmasti monet muutkin seikat ovat johtaneet siihen, että kustannukset ovat kasvaneet. Toisaalta koronan aikana ovat eri maiden keskuspankit lisänneet kansantalouden rahan määrää painamalla sitä lisää. Näin tämä elvytys on vahvasti vaikuttanut kysyntää edistävästi. Samalla korot ovat olleet poikkeuksellisen matalat. Rahanmäärän lisääntyminen ja alhaiset korot ovat voimakkaasti elvyttäneet kysyntää.

Koronarajoitusten aikana ihmiset eivät ole päässeet kuluttamaan varojaan, vaan niitä on säästynyt. Nyt kun rajoituksia on purettu, ihmiset käyttävät näitä säästöjä erilaisiin tuotteisiin ja palveluihin. Tämä niin sanottu patoutunut kysyntä, käytettävissä olevan rahan määrän kasvu kansantalouden tasolla, alhainen korkotaso, nousevat palkat ja yleensä kustannustason voimakas nousu ovat kaikki vaikuttaneet siihen, että yleinen hintataso monella alalla on lähtenyt poikkeuksellisen voimakkaaseen kasvuun.

Valitettavasti tällä hetkellä näyttää siltä, että kustannustaso nousee nopeammin kuin yritykset voivat siirtää niitä hintoihin. Tämä tullee vaikuttamaan yritysten tulosten heikkenemiseen ja toisaalta myöskin vaikeuksiin niissä yrityksissä, jotka ovat tehneet pitkiä sopimuksia huomioimatta mahdollisuutta tarkistaa hintoja.

Niillä aloilla, jossa vallitsevana käytäntönä ei ole ollut niin sanotun indeksiehdon käyttäminen sopimuksissa, tai niitä ei kilpailusyistä ole voitu käyttää, tarvittaisiin nyt joustavuutta ja pelisilmää siihen, että yrityksiä, varsinkaan pieniä yrityksiä ei ajeta vaikeuksiin vaan puolin ja toisin nähtäisiin tämä poikkeuksellinen tilanne. Tämä koronasta palautuminen ja voimakas hetkellinen hintojen ja nousu on väliaikainen ilmiö ja elvytys ja paluu normaaliin tulee tapahtumaan vuoden parin aikana.

Tästä syystä olisi järkevää, että sopimuskumppanit pystyisivät yhdessä ratkaisemaan näitä ongelmia, joita tämän kriisin jälkimainingeissa on tapahtunut. Näitä voisivat hyvin olla neuvottelu sopimuksen ehdoista, projektien siirtäminen tai osittainen kustannusten korvaaminen. Varsinkin alihankintaketjussa ja rakennusalalla työskenteleviä yrityksiä on kuulunut ajautuvan nyt selkeästi ongelmiin, sillä harva on osannut kuvitella tällaisen epidemian synnyttäneen näin voimakkaita vaikutuksia. Tästä opimme ainakin sen, että kaikkeen kannattaa sopimuksissa varautua.


Pääkirjoitus 19.10.2021 / Pirkanmaan Yrittäjä -lehti

Pasi Mäkinen