10.2.2021 klo 12:32
Uutinen

Isännöintialan yrityksille esitetään miljoonien eurojen seuraamusmaksua kartellista – Isännöintiliitto pitää KKV:n tulkintaa virheellisenä

Kuuden isännöintialan yrityksen sekä Isännöintiliiton katsotaan sopineen keskenään alan hinnoittelusta ja korottaneen hintoja valtakunnallisesti.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto kertoi keskiviikkona järjestämässään tiedotustilaisuudessa esittävänsä noin 22 miljoonan euron seuraamusmaksuja kuudelle isännöintialan yritykselle sekä Suomen Isännöintiliitolle. KKV:n mukaan yritykset ja liitto ovat sopineet keskenään hinnoista vuosina 2014-2017. Virasto katsoo, että tänä aikana isännöintialan hintoja on pyritty korottamaan valtakunnallisesti.

KKV:n mukaan hinnankorotukset sovittiin niin, että kaikki kasvaneesta työmäärästä syntyneet kustannukset siirrettiin asiakashintoihin. Virasto kuvailee toimintaa ”pitkään kestäneeksi ja järjestelmälliseksi”. Kyseessä on mittava tutkinta, jonka aikana on tehty yhdeksän tarkastusta ja käyty läpi lähes 18 000 asiakirjaa.

Seuraamusmaksulistalla ovat KKV esityksen mukaan seuraavat yritykset: Realia Services Oy (vastaa yrityskaupan jälkeen myös Arenna Oy:n (ent. Colliers Isännöinti Finland Oy ja Ovenia Isännöinti Oy) osallisuudesta), Colliers International Finland Group Oy (ent. Ovenia Group Oy), Realia Group Oy, Realia Holding Oy, Isännöinti Ilkka Saarinen Oy, OP Koti Kainuu Oy (entinen OP Kiinteistökeskus Kainuu Oy), Oulun kiinteistötieto Oy ja Suomen Kiinteistöhallinta Oy, REIM Group Oy sekä REIM Hämeenlinna Oy. Näiden lisäksi listalla on Suomen Isännöintiliitto ry.

Suurin, noin 13,8 miljoonan euron seuraamusmaksu kohdistuu esityksessä Realia Servicesiin.

”Muistuttaa talousrikostutkintaa”

KKV:n mukaan yhteisestä hinnoittelusta sovittiin muun muassa erilaisissa seminaareissa sekä sähköpostitse ja WhatsApp-viesteillä. Viraston mukaan kartellin alkupisteenä näyttää olevan Roomassa järjestetty työseminaari.

Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula pitää KKV:n selvitystä tarpeellisena.

– Seuraavaksi asian käsittely jatkuu markkinaoikeudessa, joka vasta ratkaisee asian. On tärkeää, että lakia noudatetaan ja että kilpailu markkinoilla toimii reilusti. On hyvä, että näitä asioita valvotaan, hän toteaa.

Suomessa kartelleja ei ole kriminalisoitu. KKV:n mukaan Euroopan tasolla kartellien mahdolliseksi hinnankorotusvaikutukseksi on arvioitu 10-30 prosenttia.

– Kartellien tutkiminen muistuttaa vaativaa talousrikostutkintaa. Yhdenkin kartellin paljastaminen on valtaisa palapeli, KKV:n pääjohtaja Kirsi Leivo kertoi keskiviikon tilaisuudessa.

Isännöintiliitto: Tulkinta virheellinen

KKV:n esitystä kommentoinut Isännöintiliitto pitää viraston tulkintaa virheellisenä. Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva kommentoi asiaa tiedotteessa.

− Ymmärrämme, ettei ala näyttäydy tämän tutkinnan valossa nyt moitteettomana, ja tästä syystä sekä isännöinti että heidän asiakkaansa joutuvat rakentamaan luottamusta uudelleen, hän sanoo.

Liiton mukaan se otti vuoden 2017 maaliskuussa käyttöön varovaisuusperiaatteen. Sen mukaisesti liitto kertoo, ettei se ota minkäänlaista kantaa isännöinnin kannattavuuteen, kustannustasoon ja sen nousuun.

Suomen Isännöintiliitto on Suomen Yrittäjien toimialajärjestö.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi