YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Riipisen riistaravintola Rukalla. Kuva: Juuse Komsi
11.1.2022 klo 09:39
Uutinen

Lapin matkailuyrittäjät vetoavat hallitukseen: Ravintolasulku lopettaisi kansainvälisen matkailun − Ala ei kestä kolmatta katotalvea

Lapin matkailuyrittäjät vetoavat ministereihin avoimella kirjeellä. Lapin matkailuelinkeinon liitto LME:n mukaan ravintolasulku johtaisi kansainvälisen matkailun sulkemiseen ja vaarantaisi tuhannet työpaikat.

Maanantaille 10.1. päivätyssä avoimessa kirjeessä LME kertoo olevansa erittäin huolissaan koronaministeriryhmän suunnitelmista rajoittaa tai jopa kokonaan sulkea ravintolat. Ravintolasulku johtaisi LME:n mukaan erityisesti kansainvälisen matkailun sulkemiseen.

Valtaosa Lapin matkailuyritysten liikevaihdosta tulee kansainvälisiltä asiakkailta. Pelkästään tammikuussa on odotettavissa lähes 300 000 ulkomaista yöpymistä Lapissa.

− Jos ravintolat suljetaan lyhyeksikin aikaa, matkanjärjestäjät erittäin todennäköisesti peruvat tuotantonsa eli kansainvälinen matkailu ajetaan alas. Silloin asiakkaat eivät tule myöskään majoittumaan, ohjelmapalveluihin eikä kuljetuksiin ja myös nämä palvelut joudutaan ajamaan alas tältä talvelta. Matkailuala ei kestä kolmatta katotalvea, LME toteaa kirjeessä.

Matkailuyrittäjien mukaan riski ulkomaalaisten matkailijoiden tuomaan koronatautiin on pieni, kun vaatimuksena on rokotussarja ja tuore negatiivinen testi.

− Lapin sairaanhoitopiirin alueella on todettu vain vähän tartuntoja kansainvälisillä matkailijoilla ja trendi on laskeva johtuen juuri asetetuista tiukoista maahantulorajoituksista sekä siitä, että näillä matkailijoilla on hyvin vähän kontakteja ulkopuolisiin ja tartuntariskejä pystytään minimoimaan varsin tehokkaasti.

Aukioloaikoja tulisi laajentaa

LME:n mukaan matkailuyritysten toimintojen alasajo vaarantaa kymmeniätuhansia työpaikkoja Suomessa, kun henkilöstöä jouduttaisiin lomauttamaan ja irtisanomaan.

− Tällä hetkellä yritysten on lisäksi vaikea sopeuttaa toimintojaan, kun ei ole voimassa mitään poikkeuslainsäädäntöä. YT-menettelyt kestävät 5−6 viikkoa eikä määräaikaisia työntekijöitä voi lomauttaa. Lomautukset jouduttaisiin kohdistamaan siihen vakituiseen henkilökuntaan, jonka varassa osaaminen ja kokemus Lapin matkailussa lepää. Kaikki tämä ajaa sekä yritykset, että merkittävän osan työntekijöistä taloudellisesti kestämättömään tilanteeseen, todetaan kirjeessä.

LME:n mukaan rajoitusten sijaan pitäisi keskittyä siihen, miten palvelut voidaan pitää auki terveysturvallisesti. Koronapassi tulisi pitää käytössä ja siitä pitäisi tehdä aidosti ”rokotuspassi”, joka turvaa rokotettujen kansalaisten oikeudet työhön, elinkeinoon sekä vapaa-aikaan.

LME esittääkin, että rajoittamisen sijaan aukioloaikoja pitäisi laajentaa, jotta kaikki asiakkaat eivät tulisi syömään yhtä aikaa ja väljyys säilyisi.

Toimitus
Toimitus