5.9.2022 klo 07:30
Uutinen

Tekoälystä apua luomisen tuskaan

Opiskellessani tietojenkäsittelyä 1990-luvun alussa paneuduin gradussani tekoälyyn. Tuolloin tekoälyn suurimpana mahdollisuutena nähtiin asiantuntijajärjestelmät, jotka pystyivät tekemään algoritmeillaan annetuista tiedoista parempia johtopäätöksiä kuin ihminen. Tieteiskirjallisuudessa tekoäly kuvattiin usein koneina, jotka kykenevät toimimaan ja ajattelemaan kuin ihminen.

Yllättävän moni innovaatio tarvitsee n. 30 vuotta kehittyäkseen todelliseen käyttöön. Näin vaikuttaa olevan myös tekoälyn kanssa. Erityisesti tämän vuoden aikana uusia tekoälysovelluksia on julkaistu runsaasti. Sovelluksia yhdistää lisääntyvään dataan perustuva jatkuvan oppimisen malli.

1. Tekoäly voi auttaa säveltäjää luomaan uusia melodioita, jotka ovat samankaltaisia kuin ne, joita hän on aiemmin tehnyt. Tekoäly voi myös auttaa säveltäjää ymmärtämään paremmin musiikkia ja sen vaikutusta ihmisiin.

2. Tekoäly voi hyödyttää kuvataiteilijaa auttamalla häntä luomaan uusia taideteoksia, kehittämällä olemassa olevien teosten ominaisuuksia ja tarjoamalla tietoa taiteellisen työn tekemisestä. Tekoäly voi myös auttaa kuvataiteilijaa analysoimaan ja ymmärtämään hänen teoksiaan paremmin sekä antamaan palautetta työn laadusta.

3. Tekoäly voi auttaa kirjailijaa kirjan kirjoittamisessa monin tavoin. Tekoäly voi esimerkiksi auttaa ideoimaan kirjaa. Tekoäly voi auttaa hahmottelemaan kirjan hahmotelmia ja laatimaan kirjan lukuja. Lisäksi tekoäly voi auttaa kirjan muokkaamisessa ja oikolukemisessa.

4. Tekoäly voi etsiä apua ja inspiraatiota muista aiheista ja alueilta. Tämä laajentaa tekijöiden näkemystä ja parantaa ratkaisujen laatua.

Yllä olevat vinkit ovat tuotti suomenkielellä tekoäly OpenAI (beta.openai.com), kun kysyin miten tekoäly voi auttaa luovan työn tekijää. Mitä hyötyä tekoälystä voisi olla? Kurkistamme mielenkiintoisiin tekoälysovelluksiin, jotka liittyvät luovaan työhön, kuten kirjoittamiseen, säveltämiseen ja kuvataiteeseen.

Dall-E (openai.com/dall-e-2/) luo kuvia käyttäjän antaman tekstin perusteella. Oheisen kuvan syötteenä on ”Leonardo da Vinci soittaa sähkökitaraa”. Rajatun toiminnallisuuden sovellusta pääsee maksutta käyttämään mm. täällä: huggingface.co/spaces/dalle-mini/dalle-mini.

DeepStory (deepstory.ai) rakentaa kokonaisia tarinoita annettujen syötteiden pohjalta. Erinomainen apu esimerkiksi käsikirjoitusten kehittäjille.

DeepL kääntäjä (deepl.com/translator) on käännösohjelma. Se tarkastelee sanojen lisäksi myös lauseiden välisiä yhteyksiä ja pyrkii ymmärtämään mitä tekstissä kuvataan. Käännöksestä tulee yllättävän virheetöntä ja osuvaa.

• Musiikin tekijöille tekoäly tarjoaa suuren määrän työkaluja. Tekoäly voi tuottaa melodioita, sanoituksia ja kokonaisia kappaleita halutulla tyylilajilla. Sovelluksia ovat mm. Jukebox, Soundraw ja Boomy.

Synthesia (synthesia.io) tuottaa videoita käyttäjän antaman käsikirjoituksen ja käyttäjän valitseman henkilöhahmon puhumana.

Sovellusten avulla pystyy melko vaivattomasti tuottamaan esimerkiksi yrityksen tai tuotteen esittelyvideon käsikirjoituksesta julkaisuun halutuilla kielillä. Tekoäly on luovan työn tekijälle hyvä apuri tai co-writer, mutta isännäksi siitä ei vielä ole.

Samalla kun tekoäly oppii tuottamaan yhä parempaa sisältöä, lienee yhtä tärkeää, että yritykset opettelevat tekoälyn hyödyntämistä omista tarpeistaan käsin. Tämäkin opintie kannattaa aloittaa kokeiluilla.

Tällä kerralla artikkeli päättyykin tekoälyn kirjoittamaan haikuun. Se kuuluu seuraavasti:

Tekoäly on tulevaisuus.

Se kehittyy jatkuvasti.

Parantaa elämäämme.

Tekstin kirjoittaja Pekka Ketola on filosofian tohtori, innovaattori ja tutkija, jolla on yli 20 vuoden käytännön kokemus käyttäjäkeskeisestä tuotekehityksestä. Hänen yrityksensä Ideascout Oy:n intohimona on paremman tulevaisuuden rakentaminen.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 16.8.2022