Kuva: Getty Images
3.1.2023 klo 14:45
Uutinen

Tukea ja oppia tarjoavat yrittäjäringit erityisesti yksinyrittäjien suosiossa – ”Jäi oppimisen, ei koulutuksen maku”

Paljon opittavaa mutta liian vähän aikaa. Yksi ratkaisu uuden oppimiseen ovat ns. yrittäjäringit, jossa yrittäjät hakevat tukea toisiltaan vertaisoppimisen keinoin. Luottamuksellisessa ilmapiirissä yrittäjät jakavat keskenään ongelmiaan ja parhaita käytäntöjään.

Suomen Yrittäjien Yrittäjät-akatemiassa otettiin syksyn aikana käyttöön uusi oppimismuoto. Vertaisoppimista hyödyntävissä ns. yrittäjäringeissä joukko yrittäjiä kokoontuu keskustelemaan vaihtelevista teemoista.

Kuopion Tahkovuorella asuva yksinyrittäjä, yrityskonsultti Petri Pakarinen osallistui syksyn aikana kahteen yrittäjärinkiin. Kunkin teeman ympärillä yrittäjärinki kokoontui Teams-palaveriin kolmesti tunnin kerrallaan.

Osallistujalle jäi oppimisen, ei koulutuksen maku.

Petri Pakarinen, yksinyrittäjä

Sosiaalisen median hyödyntämisen ja verkkosivujen kehittämisen rinkeihin osallistuneen Pakarisen kokemukset olivat hyviä.

– Formaatti on mukava ja hyvin tuotteistettu sekä teemat ajankohtaisia, Pakarinen sanoo.

PowerPoint-sulkeisten sijaan yrittäjäringeissä keskitytään keskusteluun ja kokemusten jakamiseen. On helpottavaa kuulla, että kollegat painivat samojen ongelmien kanssa. Myös onnistumisen kokemuksia jaetaan.

– Yrittäjäringissä oli luottamuksellinen ilmapiiri. Keskustelu eteni mukavasti, ja osallistujalle jäi oppimisen, ei koulutuksen maku.

Petri Pakarinen aikoo mahdollisuuksien mukaan osallistua myös kevään yrittäjärinkeihin. Hänelle sopii formaatin joustavuus.

– Yksinyrittäjä ei voi koulutuksissa hirveästi sitoutua pitkiin ajanjaksoihin.

Yrittäjäringit kokoavat samojen ongelmien äärellä olevia ihmisiä yhteen. Palautteen perusteella osallistujat ovat saaneet konkreettista hyötyä arkeensa.

Päivi Ojala, Suomen Yrittäjät

Yrittäjillä erilaisia tarpeita oppijoina

Suomen Yrittäjien projektipäällikkö Päivi Ojala kertoo, että yrittäjärinkien perustaminen liittyy yrittäjien erilaisiin tarpeisiin oppijoina.

– Havahduimme siihen, että koulumaisten verkkokurssien lisäksi meiltä haluttiin erilaisia koulutuksia eri yrittäjille. Toisille sopii itseopiskelu, toisille taas vertaisoppiminen, Ojala sanoo.

Yhden teeman käsittely kolmessa tunnin mittaisessa Teams-kokoontumisessa vastaakin niihin tarpeisiin, joita yrittäjillä on kiireisessä arjessaan.

– Yrittäjärinkeihin on osallistunut paljon yksinyrittäjiä, joilla ei välttämättä ole sopivaa kumppania tai verkostoa, jonka kanssa sparrata. Yrittäjäringit kokoavat samojen ongelmien äärellä olevia ihmisiä yhteen. Palautteen perusteella osallistujat ovat saaneet konkreettista hyötyä arkeensa.

Innostuminen ja motivaatio ovat nähtävissä, ja muilta yrittäjiltä saa virtaa. Silloin myös kalenterista raivataan tilaa osallistumiselle.

Syksyn kokemusten perusteella yrittäjärinkejä jatketaan myös vuonna 2023. Kevään yrittäjäringit käynnistyvät tammi-helmikuussa, ja teemoissa on kuunneltu yrittäjien toiveita. Ensi vuoden aiheita ovat muun muassa itsensä johtaminen yrittäjänä, some-markkinoinnin sparrausryhmä, hinnoittelukysymykset sekö verkkokauppiaana kehittyminen. Kevään ensimmäiset ryhmät ovat nyt täynnä, mutta niille voi ilmoittautua varapaikoille.

Oppiminen voi olla myös sivuseuraus

Yrittäjät-akatemian yrittäjärinkien taustalla on Työterveyslaitoksen TYÖ2030-hanke. Yrittäjärinkien käytännön toteutusta hoitaa Vertaisopisto.

– Vertaisopistolla on kokemusta siitä, miten tällaisesta oppimisesta saa eniten irti, Yrittäjien projektipäällikkö Päivi Ojala sanoo.

Mika Korhonen Vertaisopistolta on yksi yrittäjärinkien vetäjistä. Hän ei kutsu itseään perinteiseksi fasilitaattoriksi tai keskustelun moderoijaksi, vaan ”aktiiviksi”.

– Vertaisoppiminen perustuu luottamukselle toiseen ihmiseen. Yrittäjäringeissä keskustelut ovat menneet nopeasti oikeisiin, merkityksellisiin kysymyksiin, kun ns. konsulttikerros puuttuu, Korhonen sanoo.

– Oppiminen ei aina ole pääasia vaan sivuseuraus. Menet johonkin ympäristöön ja huomaatkin oppineesi, Korhonen valottaa yhtä ajatusta vertaisoppimisen taustalla.

Korhosen mukaan pienen alustuksenkin jälkeen tunnissakin ehditään käydä läpi monia asioita. Yrittäjät eivät Korhosen mukaan poikkea juurikaan oppijoina muista.

– Yrittäjäringeissä toinen kysyy toiselta, ammattilaiset voivat oppia toisiltaan. Vaatii maanläheistä suhtautumista, että oppi valuu arkeen.

Yrittäjät-akatemia

  • Suomen Yrittäjien vuonna 2022 käynnistetty Yrittäjät-akatemia on yrittäjille ja yritysten henkilöstölle suunnattu koulutusten, verkkokurssien, webinaarien, seminaarien ja laajempien valmennusten kokonaisuus.
  • Yrittäjät-akatemian tavoitteena on parantaa yrittäjän kilpailukykyä ja elinvoimaa osaamisen kehittämisen kautta.
  • Yrittäjät-akatemian vuoden 2023 teemoja ovat yrityksen talous ja verotus, yritys- ja työlainsäädäntö, myyntityö, digitaalinen markkinointi ja yritysvastuu.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Mikko Heino
Mikko Heino