Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyys

Koronaa, yrittäjien tukia, yrittäjyyden riemua ja alhoa – Listasimme Yrittäjämedioiden vuoden 2020 luetuimmat jutut

Korona ja siihen liittyvät aiheet kiinnostivat lukijoita vuonna 2020. "Toivottavasti kesää kohti pääsemme kertomaan enenevässä määrin muutakin kuin koronasta", viestintäjohtaja ja päätoimittaja Taru Jussila kertoo.

Vuoden viimeisinä päivinä on tapana tarkastella mennyttä vuotta. Vuoden puhutuin aihe on ollut korona, niin myös Yrittäjämedioiden luetuimpien juttujen listan valossa.

Vuoteen on mahtunut, epätietoa ja -varmuutta tulevasta, synkyyttä ja pelkoa. Kymmenen luetuimman jutun listalla nousevat hyötytietojutut kehittämis- ja kustannustuista sekä yrittäjien työttömyyskorvauksista

Luetuimpien listan kärjessä keikkuu juttu yksinyrittäjien koronatuen haun alkamisesta.

– Keväällä koronakriisin alkaessa yrittäjien tiedontarve oli valtava. Vastasimme siihen parhaamme mukaan sitä tahtia, kun saimme vastauksia, viestintäjohtaja ja Yrittäjämedioiden päätoimittaja Taru Jussila sanoo.

Ei pelkkää kurjuutta

Kolmen luetuimman jutun lista muistuttaa siitä, että vuoteen mahtui onneksi myös valonpilkahduksia ja tarinoita omaperäisistä ideoista.

Ilahduttavaa oli myös se, miten asiakkaat ja kuluttajat riensivät yrittäjien tueksi kriisissä. Siitä kertoo muun muassa vantaalaisen ravintola-alan yrittäjä Lauri Kaivoluodon myymät 1 600 vappukassia, joilla yrittäjä kuittasi 50 000 euron kiinteät kulut.

Vaikka vappukassien tuotot eivät korvanneet normaalin toiminnan liikevaihtoa, Kaivoluoto pystyi kuittaamaan niillä huhtikuun juoksevat kulut.

– Pieni hymy jäi vielä päälle, Kaivoluoto myhäilee keväisessä jutussa.

Samassa jutussa kerrotaan myös Varustelekan peruuntuneista lomautuksista.

Julkisuutta ja terveyshuolia

Toinen vuoden luetuimpia hyvän mielen juttuja oli tarina 11-vuotiaasta Juho Kemppaisesta, joka perheensä avustuksella ryhtyi tekemään jätkänkynttilöitä matkailualan yrittäjälle ja lopulta Puuilo-ketjulle. Tienaamansa rahat Kemppainen säästää pesämunaa omaan traktoriin, jonka hän aikoo hankkia, kunhan täyttää 15-vuotta.

Kemppainen on saanut paljon julkisuutta. Katso videolta, miten jätkänkynttilä syntyy Juhon käsissä.

Vuoteen mahtuu myös yrittäjien henkilökohtaista ahdinkoa. Tunnettu yrittäjä Ilkka Lavas menetti yöunet ja joutui ambulanssilla sairaalaan. Mies oli ottanut muidenkin huolia kantaakseen, ja huonosti nukutuista öistä sekä stressistä joutui maksaa kovan hinnan terveyden romahdettua.

– On kaksi hyvää mittaria: Jos menee yöunet, täytyy pyytää apua. Jos aamulla herätessä sydän hakkaa, stressireaktio on päällä ja jo aika pitkällä. Tästä huomasin itse, että kaikki ei ole kunnossa. Lääkärit ohjeistavat näin myös, Lavas sanoo jutussa.

Kustannustuen toinen kierros kiinnosti joulun alla

Kustannustuen toinen hakukierros alkoi juuri joulun alla 21.12., mikä luonnollisesti kiinnosti yrittäjälukijoita. Toisella kierroksella toimialalistaus on suppeampi kuin ensimmäisellä, mutta harkinnanvaraista joustoa on lisätty, kunhan peruskriteerit, eli 30 prosentin liikevaihdon lasku kesä-lokakuulta täytyy ja korvaussumma ylittää 2 000 euron rajan. 

Lue lisää Kustannustuen toinen hakukierros alkaa 21.12. – Tuki on tarkoitettu kaikille, vaikka omaa toimialaa ei löytyisi listalta 

Näin haet kustannustuki II – Yrittäjä: ”Ehdottomasti kannattaa hakea, varaudu keräämällä tarvittavat tiedot ulottuvillesi

Onko liikevaihto tippunut yli 30 % kesä-lokakuussa? Hae kustannustuki II – Näistä kanavista saat apua hakemuksen täyttämiseen

Tietoiskuja kustannustuki kakkosesta verkossa – Tutustu hakemuksen tekoon etukäteen ja ilmoittaudu mukaan

Vuoden lopussa katseet kääntyvät myös seuraavaan vuoteen ja sen mukana tuleviin muutoksiin. Verotus- ja lakimuutokset ajoittuvat usein vuoden vaihteeseen. Alkavana vuonna on hyvä muistaa, että arvonlisäveron alaraja nousee ja työsopimuslain koronapoikkeukset päättyvät

Lue myös Alv-alaraja nousee 15 000 euroon – Mitä muita yrittäjiä koskevia asioita vuoden 2021 budjetissa on?

Loppuvuoteen mahtui myös innostava uutinen, jonka mukaan burgereistaan tunnettu ravintoloitsija Aleksi Herlevi perusti kolme uutta yhtiötä

Kesällä jo muutakin kuin koronaa?

Mistä sitten kirjoitetaan vuonna 2021? Koronasta ja kustannustuista varmasti, mutta toivottavasti myös uusista innovaatioista ja menestystarinoista, jotka ovat syntyneet, kun kriisi on pakottanut ajattelemaan omaa toimintaa uudella tavalla.

– Korona ja koronasta selviytyminen tulevat puhuttamaan varmasti vielä alkuvuoden 2020. Kustannustuki kakkosen haku on parhaillaan käynnissä ja kustannustuki kolmosta sekä yksinyrittäjätukea valmistellaan. Toivottavasti kesää kohden pääsemme kertomaan enenevässä määrin muustakin kuin koronasta, Jussila sanoo.

 

Yrittäjämedioiden luetuimmat jutut vuonna 2020:

1. Yksinyrittäjille 2000 euron koronatuki – haku avautuu mahdollisimman pian  71 150 lukijaa

2. 11-vuotias Juho sai asiakkaakseen valtakunnallisen ketjun – Koko perhe huhkii nyt jätkänkyntti-löitä: "Homma lähti laukalle"  59 091 lukijaa

3. Yrittäjä myi 1600 vappukassia ja kuittasi 50 000 euron kiinteät kulut: "Ruuan menekki triplaantui" 56 502 lukijaa

4. Yrittäjä, tässä ohjeistus yritystukien hakemiseen koronakriisissä – ”Ohjeet ovat vaihdelleet pitkin matkaa. Nyt toivottavasti vakiintunut käytäntö”

5. Yrittäjille 724 €/kk työttömyysturva – yritystä ei tarvitse lopettaa 

6.  Veroja ei voi maksaa Osuuspankin tilille marraskuun lopun jälkeen – "Ei viivästysmaksuja" 

7.  Yksinyrittäjät voivat pian hakea koronatukea kunnilta – ja saada rinnalla myös työttömyystukea

8.  Hallitus esitteli odotetun tukipaketin: Yksinyrittäjä, näin tilannettasi helpotetaan

9.  Koronakriisi vei tunnetun yrittäjän unet ja terveyden: ”Lääkäri käski ottaa heti ambulanssin sairaalaan”

10. Nyt puhuu 100 000 euron kehittämistuen saanut metsäyrittäjä: "Business Finland soitti ja var-misti, ettei rahoja käytetä omien palkkojen maksuun" 

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi